talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Sprekers
Harriët van der Weele

Harriët van der Weele is mindfulness trainer, moderator en communicatie adviseur in de energietransitie. Ze is de oprichter van Positive by Nature waar mindfulness-based workshops, trainingen & coaching centraal staan. Harriët ziet leven met aandacht als iets essentieels om de transitie te kunnen maken naar een duurzame samenleving. Leven in aandacht betekent met aandacht produceren, consumeren, participeren, oog hebben voor onze plek in het ecosysteem, en de moed hebben om jezelf in de ogen te kijken hoe je je voelt bij alles wat er op ons afkomt en hoe je hiermee omgaat.

Stefan van der Stigchel
Psycholoog prof. dr. Stefan van der Stigchel is hoogleraar Cognitieve Psychologie aan het departement van experimentele psychologie van de Universiteit Utrecht.

Stefan doet onderzoek naar waarneming en aandacht; hoe mensen hun aandacht verdelen en hoe bepaalde dingen onze aandacht trekken. Hij schreef over dit onderwerp in 2015 het populairwetenschappelijke boek ‘Zo werkt aandacht’. In 2018 kwam zijn boek ‘Concentratie’ uit, over hoe concentratie werkt en hoe je je concentratie langer vast kunt houden. In 2020 publiceerde hij het boek ‘Grip op je aandacht’. Dit boek bevat 49 tips om je optimaal te kunnen concentreren.

Het Zweefcafé | Over aandacht

Het café waar wetenschap en spiritualiteit elkaar ontmoeten voor een biertje

Geweest

We krijgen tegenwoordig meer dan 100.000 prikkels per dag te verwerken. Voortdurend wordt er door reclame, notifications, sociale interacties, mail en app's om jouw aandacht geconcurreerd. Hoe verwerkt ons brein al deze prikkels en hoe wordt de keuze gemaakt waar onze aandacht naar toe gaat? In het moment zijn wordt tegenwoordig als de oplossing gezien voor stress en onrust. Maar hoe werkt dat dan precies? Is mindfulness de oplossing voor ons aandachtsprobleem? En is je aandacht iets wat je volledig onder controle kan hebben of wordt onze aandacht grotendeels door externe stimuli gestuurd? We gaan erover in gesprek met mindfulness trainer Harriët van der Weele en hoogleraar Cognitieve Psychologie Stefan van der Stigchel (UU Attention Lab).

Over Het Zweefcafé
In Het Zweefcafé ontmoeten wetenschap en spiritualiteit elkaar aan de bar. Op een laagdrempelige manier kijken we naar de verschillen, maar nog meer naar de overeenkomsten tussen beide werelden. Met een nuchtere blik op zoek naar zingeving. Luister en praat mee in TivoliVredenburg bij Het Zweefcafé!