dinsdag 3 maart 2020

Het Zweefcafé #2 | Over keuzes maken

Het café waar spiritualiteit en wetenschap elkaar ontmoeten voor een biertje

geweest
talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma

19:15
zaal open
20:00
aanvang
21:45
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

locatie
dinsdag 3 maart 2020

Het Zweefcafé #2 | Over keuzes maken

Het café waar spiritualiteit en wetenschap elkaar ontmoeten voor een biertje

geweest

De huidige tijd vraagt ons om van alles tegelijk te doen. Carrière maken; relaties onderhouden; actief zijn op social media. 'Druk zijn' is de norm. Met als gevolg burn-outs, depressies en identiteitscrises. Kunnen we grip krijgen op de chaos die soms in ons hoofd ontstaat? 

In Het Zweefcafé ontmoeten wetenschap en spiritualiteit elkaar voor een biertje. Voor iedereen die zingeving zoekt, maar een nuchtere kijk wil houden. Wat zijn gedachten? Hoe kunnen we onze concentratie verbeteren? Zijn dromen te verklaren? In Het Zweefcafé nodigen we gasten uit om te praten met elkaar en het publiek over ons brein, zingeving en meer. 

#2 Over keuzes maken
Tijdens de tweede editie van
Het Zweefcafé zoomen we in op het maken van keuzes. We maken er gemiddeld zo’n 30.000 per dag. De ene keuze maken we zonder dat we het doorhebben, andere keuzes lijken levensbepalend en kunnen we dagen over twijfelen. Hoe maakt het brein al die keuzes op een dag? Hoe maak je de juiste keuze? Bestaan er eigenlijk wel goede en foute keuzes? 

We kijken naar de verdeling van intuïtie en ratio: moeten we uitgaan van een onderbuikgevoel? Of is het beter om een keuze te beredeneren en de positieve en negatieve uitkomsten af te wegen? Ook gaan we in op de rol van het onderbewuste bij het maken van keuzes. In hoeverre heeft het nadenken over een keuze eigenlijk zin? Want bestaat de vrije wil eigenlijk wel? Het Zweefcafé onderzoekt deze vragen samen met experts en publiek. 

De sprekers

Vlnr: Lieke Asma, Mark Siegenbeek van Heukelom, Lisa Peters

Lieke Asma is psycholoog en filosoof gespecialiseerd in vraagstukken rondom 'de vrije wil'. Neurowetenschappers stellen vaak van niet, maar klopt dit wel? In haar proefschrift stelt Lieke dat we wel degelijk keuzevrijheid hebben. Aan de School of Philosophy in München onderzoekt Lieke momenteel de relatie tussen impliciete attitudes, intentioneel handelen en zelfontplooiing. Haar boek Vrije wil: wie heeft het voor het zeggen? verschijnt bij Uitgeverij Prometheus.

Mark Siegenbeek van Heukelom is oprichter van The Startup of Dreams, quarterlife expert en schrijver van de boeken Helemaal naar de meditering en Is dit het nou? In zijn boeken schrijft hij over de crisis die young professionals doormaken. Als ervaringsdeskundige coacht hij o.a. hoe het patroon van twijfelen te doorbreken is en hoe ratio én intuïtie hierbij kunnen helpen.

Het programma wordt gemodereerd door journalist Lisa Peters. Lisa's werk verscheen onder meer bij De Groene Amsterdammer, De Correspondent en De Volkskrant. 

Artwork: Olf de Bruin