dinsdag 12 mei 2020

Het nut van muziek

Hoe kan muziek bijdragen aan een ‘betere’ maatschappij?

dinsdag 12 mei 2020

Het nut van muziek

Hoe kan muziek bijdragen aan een ‘betere’ maatschappij?

Mozart maakt je slimmer. Muziek luisteren is goed voor je brein. Muziek bereikt mensen die met woorden niet te bereiken zijn. Steeds vaker hebben we het over het ‘nut’ van muziek. Hoe belangrijk is dat ‘nut’? Gaan we anders luisteren als we ons bewust zijn van alle nuttige eigenschappen van muziek? Wat is de rol van muziekeducatie en muziektherapie?

Met deze vragen gaan altvioliste Annemieke Huls en Trouwjournalist Peter Henk Steenhuis in gesprek met muziektherapeute Margret Seebacher en met celliste en muziekpedagoge Karoun Baghboudarian. Zij antwoorden met woorden én met muziek. Daardoor leren ze ons luisteren met andere oren.

Over de serie 'Zin in muziek'
Het gedachtengoed van René Gude, voormalig Denker des Vaderlands, vormt de inspiratiebron voor deze achtdelige programmaserie over de filosofische betekenis van muziek. Gude onderscheidde vier betekenissen van zin:

• Zingeving
• Zinvol
• Zintuigelijk
• Zinnelijk

Deze begrippen blijken van toepassing op ons leven, op ons werk én op muziek. Tijdens de avonden bieden deze vier Z-ten ons houvast om nieuwe luistermogelijkheden te ontwikkelen. Zo raken zaal en musici met elkaar in gesprek en leert het publiek met andere oren luisteren. We luisteren naar muziek die zinnelijk is en lijfelijk ervaren moet worden. Andere muziek is zintuiglijk en richt zich op schoonheid. Welke muziek is zinrijk, rationeel, en richt zich op begrijpen? En wat doen we met zinvolle muziek, die bepaalde doelen nastreeft? Samen met musici en filosofen onderzoeken we deze vragen en combineren we zingeving met muziek. Op naar een nieuwe en verdiepende luisterervaring!

Zin in muziek-podcast
De NTR maakt van ieder programma een podcast, onderdeel van Supplement, de wekelijkse podcast voor iedereen die meer wil weten over klassieke muziek. Luister in ca. 30 minuten het programma terug, of deel het met anderen. Bekijk alle afleveringen (tot nu toe) via deze link.

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis en altvioliste Annemieke Huls. Trouw publiceert voorafgaand aan ieder programma bijpassende verhalen in de krant.

Logo Trouw

Met dank aan de volgende partners:

Zie ook

di 14 apr 2020

Muziek als taal, taal als muziek

Hoe talig is muziek? En hoe hoor je de muziek van een taal?

di 10 mrt 2020

Muziek en esthetiek door de tijd

Luisteren wij anders dan tweehonderd jaar geleden?