Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Het Nieuwe Ouderschap

Queer Matters #4 | Voorbij het traditionele vader-moeder gezin

Geweest

Vader en moedertje spelen. Huisje, boompje, beestje. De hoeksteen van de samenleving.  Als het om gezinnen gaat, komt er al snel een traditioneel beeld in het hoofd: vader, moeder, kinderen. Maar sinds de jaren ‘70 wordt de groep niet-traditionele gezinnen steeds groter. Waren lesbische koppels de eerste de norm te doorbreken; dankzij nieuwe technologieën kunnen gezinnen tegenwoordig allerlei samenstellingen hebben en zijn er vaak meer dan twee ouders - zowel homo als hetero - betrokken.

Dit brengt allerlei vragen met zich mee:

  • Is een vader- en een moederfiguur strikt noodzakelijk voor een evenwichtige opvoeding?
  • Hoe beïnvloeden traditionele ideeën rondom een 'klassiek' gezin de positie van regenboogouders?
  • Tegen welke praktische obstakels lopen niet-traditionele (wens)ouders aan in het starten van hun gezinnen?
  • En wat is de juridische status van de derde en de vierde (niet-biologische) ouder in deze nieuwe gezinnen?

Om deze én andere vragen te beantwoorden, komen er tijdens Queer Matters #4 diverse experts aan het woord, die vanuit juridisch, praktisch en wetenschappelijk perspectief een nieuw licht laten schijnen op regenbooggezinnen anno 2019. 

Sprekers

Sara Coster is kinderwenscoach en begeleidt iedereen die om wat voor reden dan ook voor een niet-traditioneel gezin kiest. Daarnaast is ze bestuurslid van Meer Dan Gewenst, een stichting voor roze ouderschap, die informatiebijeenkomsten en speeddates voor wensouders organiseert. Ook is ze auteur van De wens en de vaders, waarin ze haar eigen ervaring over het vormen van co-ouderschapsgezin beschrijft. 

Nicoline Grijmans is juriste en mediator met een expertise in alternatieve ouderschapsvormen. Zo geeft zij advies over wat er moet worden geregeld als een kinderwens in vervulling gaat met behulp van een donor, draagmoederschap of intentioneel meerouderschap. Voorafgaand geeft zij advies over wat moet en kan geregeld worden. Vervolgens helpt ze wensouders ook bij het opstellen van contracten en overeenkomsten.

Loes van Rijn-van Gelderen is assistent professor aan het onderzoeksinstituut van Kinderontwikkeling en -educatie, bij de faculteit van Sociale en Gedragswetenschappen, aan de Universiteit van Amsterdam. Ze richt haar onderzoek voornamelijk op families die een niet-traditionele samenstelling hebben. Haar onderzoeken lopen uiteen van de verschillen in gezondheid en welzijn van kinderen, kwaliteit van opvoedstijl en de relatie met het kind tussen homoseksuele en heteroseksuele koppels. Ook onderzoekt ze de stigmatisering die heerst omtrent niet-traditionele gezinnen.

Het programma wordt gemodereerd door journalist Lisa Peters. Lisa schrijft als journalist over gender en emancipatie voor onder meer De Groene Amsterdammer en De Correspondent. Ze groeide op in een gezin met twee moeders.

Queer Matters
Dit programma is onderdeel van de reeks: Queer Matters. Tijdens deze reeks bespreken we ‘roze’ onderwerpen voor iedereen, homo, hetero en alle andere LHBTQI+++’en. Iedereen heeft immers een seksuele- en genderidentiteit. Voelen queers zich dagelijks gehoord, gezien, een deel van de samenleving? Zien ze zichzelf terug in het straatbeeld, op televisie, in het klaslokaal, de kerk? Hoe kijken niet-queers aan tegen de LHBTQI-emancipatiestrijd? Queer Matters zoekt naar antwoorden.

 

Queer Matters wordt mede mogelijk gemaakt door COC Midden Nederland.

Kennis & Debat in TivoliVredenburg

Dit programma is onderdeel van het Kennis & Debat-programma van TivoliVredenburg. Maandelijks een update krijgen met al het programma? Schrijf je dan in voor de Kennis & Debat-nieuwsbrief.