Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Marja Pruis
Basje Boer
Marian Donner
Saskia Pieterse
Marischka Verbeek
Margreet Fogteloo
Barnita Bagchi
Xandra Schutte

Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Het nieuwe feminisme & literatuur

Wat kunnen moderne feministen leren van literaire klassiekers?

Geweest

Wat kunnen we leren van boegbeelden uit het verleden als Renate Dorrestein, Marlen Haushofer,  Nancy Friday en Maryse Condé?

Het feminisme kent een lange geschiedenis met ideeën en inzichten. In de loop der jaren zijn sommige ideeën over thema's zoals werk, seks, moederschap en solidariteit veranderd. Nu de vierde feministische golf in full swing is, rijst de vraag welke ideeën uit eerdere golven ons denken en doen kan stimuleren en prikkelen. Marja Pruis, schrijfster en redacteur van De Groene Amsterdammer, stelde om deze reden De nieuwe feministische leeslijst (2019, Das Mag) samen. Op 17 september  gaan we live in gesprek over het nieuwe feminisme en bespreken verschillende vrouwen welk boek hen tot op de dag vandaag inspireert.

Met inspirerende optredens van onder meer Marja Pruis, Basje Boer (schrijfster/journalist), Saskia Pieterse (onderzoeker aan de Universiteit Utrecht), Marian Donner (schrijfster/journalist) en Margreet Fogteloo (journalist) – welke literaire klassieker heeft hun denken verandert?
Plus een discussie onder leiding van Xandra Schutte (hoofdredacteur Groene Amsterdammer) met Marja Pruis, Marischka Verbeek (eigenaar feministische boekhandel Savannah Bay) en Barnita Bagchi (universitair docent Universiteit Utrecht). Hoe ziet het feminisme anno 2019 eruit, waar liggen de kansen, wat zijn de ambities? Wat is de betekenis van #MeToo en het intersectionele feminisme? 

Het nieuwe feminisme & literatuur is een programma van De Groene Amsterdammer.

Afbeeldingsresultaat voor groene amsterdammer logo

Kennis & Debat in TivoliVredenburg
Dit programma is onderdeel van het Kennis & Debat-programma van TivoliVredenburg. Maandelijks een update krijgen met dit programma? Schrijf je dan in voor de Kennis & Debat-nieuwsbrief.

Foto door Thought Catalog via Unsplash.