Bekijk het klassieke seizoen

AVROTROS Vrijdagconcert
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Elgar Celloconcert
Bruckner Negende symfonie

Uitvoerenden

Nationaal Jeugdorkest
Martin Sieghart dirigent
Harriet Krijgh cello

Locatie
Grote Zaal
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Bekijk andere kortingsmogelijkheden, zoals de CJP-pas en U-Pas, hier.

Ben je 29 jaar of jonger?

Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Het Nationaal Jeugdorkest met Harriet Krijgh

AVROTROS Vrijdagconcert

Geweest

Anton Bruckners symfonieën vormen een formidabel enigma. De Oostenrijkse visionair schiep grootse klankkathedralen als eerbetoon aan zijn dierbare God. Zijn symfonieën dagen uit om het lichtend pad te volgen, hoe onherbergzaam en raadselachtig ook. In zijn onvoltooide, Negende symfonie is de loutering voelbaar. Het Nationaal Jeugdorkest werpt zich met fris elan op Bruckners laatste meesterwerk.

Het Nationaal Jeugdorkest begeleidt Harriet Krijgh

Al meer dan 65 jaar is het Nationaal Jeugdorkest één van de toonaangevende jongerenorkesten in Nederland. Voor talentvolle jonge musici een uitgelezen gelegenheid om samen te werken met grote dirigenten en solisten. Regelmatig zijn zij op hun jaarlijkse Wintertournee te gast bij het AVROTROS Vrijdagconcert. Solist van vanavond is Harriet Krijgh. In enkele jaren is deze veelbelovende cellist uitgegroeid tot een van Nederlands grootste virtuozen op haar instrument. Het Celloconcert van Elgar heeft een vaste plek in haar repertoire. Ze won er in 2012 het prestigieuze concours van de Cello Biënnale mee. ‘Naadloos spel van lyrische schoonheid’, oordeelde de pers over haar vertolking van dit werk.

Martin Sieghart met Bruckners Negende Symfonie

Het Nationaal Jeugdorkest staat in dit concert onder leiding van Martin Sieghart. Jarenlang was hij chef-dirigent van Het Gelders Orkest en het Linzer Bruckner Orchester. Met dat laatste orkest nam hij diverse symfonieën van Bruckner op. Hij geldt als een van de grote Bruckner-kenners in Europa. Bruckner vult het tweede deel van dit concert met zijn Negende en laatste symfonie, een werk dat hij door zijn overlijden in 1896 niet afmaakte. Maar de drie voltooide delen vormen de ultieme nalatenschap van Bruckner. Weliswaar geworteld in de rijke traditie van de Duitse late romantiek, wijst hij in zijn gedurfde structuren en harmonieën al naar een nieuwe eeuw.

Prelude is de opmaat naar het AVROTROS Vrijdagconcert. Presentator Leonard Evers vertelt je in deze podcast iedere week meer over de bijzondere stukken die gaan klinken. Prelude is vanaf de zaterdag voor het concert te beluisteren. Luister hier naar de podcast. 

Bekijk hier de programmatoelichting.

Zie ook

Van Baerle Trio: Brahms, Liszt & Fauré

AVROTROS Vrijdagconcert

Stravinsky & Sjostakovitsj

AVROTROS Vrijdagconcert