Talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Het MH17-proces

UGlobe Café #7 | Over de juridische en geopolitieke achtergronden van de zaak

Geweest

Op maandag 9 maart begint het MH17-proces. In dit proces zullen vier verdachten, drie Russen en één Oekraïner, die verantwoordelijk worden gehouden voor het neerhalen van de vlucht worden berecht. Ze worden verdacht van de moord op de 298 inzittenden van het toestel, waaronder 196 Nederlanders.

De zaak roept vele vragen op. Wie zijn de verdachten? Hoe heeft dit kunnen plaatsvinden? In welke geopolitieke omstandigheden vond de ramp plaats? Hoe doe je onderzoek in betwist gebied? Welke informatie kun je afleiden uit openbare bronnen? Wat verwachten we van de strafzaak, en wat is het effect van een eventuele veroordeling op het moment dat de verdachten niet aanwezig zijn bij het proces? 

Om deze vragen te beantwoorden, organiseert het UGlobe Café op dinsdag 10 maart dit programma. Aan het woord komen onder andere:

Marieke de Hoon, assistant professor internationaal recht, internationaal crimineel recht en mensenrechten. De Hoon schreef mee aan een rapport voor de Tweede Kamer over MH17 en onderzocht daarin welke juridische mogelijkheden slachtoffers en de betrokken staten hebben. 

Piet Ploeg, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17, de organisatie voor nabestaanden van de vliegramp. 

Pieter van Huis, journalist en onderzoeker bij Bellingcat, het collectief dat door middel van data-analyse verschillende verdachten identificeerde en andere informatie over de ramp publiceerde. 

Robert van der Noordaa en Coen van de Ven, onderzoeksjournalisten die zich vastbeten in de zaak. Hun publicaties verschenen onder meer in de Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en de Volkskrant.

De moderatie is in handen van Erwin Maas, programmamaker bij Studium Generale (Universiteit Utrecht). Het programma is gratis toegankelijk. Wel vragen we je een gratis ticket te reserveren via de ticketbutton.

Het UGlobe Café is een programma van het Utrecht University Centre for Global Challenges en TivoliVredenburg.

Foto: Justitieel Complex Schiphol, de locatie van het proces. Door Dirk Verwoerd, Rijksoverheid.

 

NB: Pieter van Huis van Bellingcat vervangt zijn collega Christo Grozev die eerder aangekondigd stond.