talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Hertz

Het internet is stuk

Privacyrede 2020 | Marleen Stikker

Geweest

Het internet is stuk. Hoe kunnen we het weer repareren? Daarover vertelt Marleen Stikker, auteur van Het internet is stuk, op 23 januari tijdens de Privacyrede 2020. Met de 50e verjaardag van het internet is dit hét moment om terug te blikken en vooruit te kijken.

Het internet is stuk
In de begintijd hadden we hoge verwachtingen van het internet. Internetpioniers als Stikker werkten hard om het medium vorm te geven, vanuit positieve en democratische waarden. Maar het grote geld en de techreuzen wisten onze digitale omgeving volledig over te nemen en daarmee zelfs onze democratie aan te tasten. Zo zijn we onze digitale soevereiniteit kwijtgeraakt. We worden afgeluisterd, gestuurd, gevolgd, geleefd, en dat hebben we zelf laten gebeuren.

Marleen Stikker laat in haar boek zien wat er misging en hoe we het internet weer terug kunnen winnen door de mens en niet de economie centraal te stellen, onze data te beschermen en onze technologieën te doorgronden. We moeten de macht over ons digitale leven weer terugpakken. Het internet is stuk, we moeten - en kunnen! - het ook weer repareren.

Tijdens de avond verzorgt boekwinkel Savannah Bay de boekverkoop.

Over Marleen Stikker
Marleen Stikker (1962) is internetpionier van het eerste uur. In 1993 richtte ze De Digitale Stad op, de eerste Nederlandse internetprovider die gratis toegang gaf tot het web. Vijfentwintig jaar geleden startte ze Waag, een onderzoeksinstituut voor kunst, technologie en samenleving. Daarnaast was ze onder meer betrokken bij de ontwikkeling van de duurzame Fairphone.

Over de Privacyrede
De Privacyrede biedt een podium aan personen die een vernieuwende blik werpen op de maatschappelijke gevolgen van technologie. De Privacyrede is een jaarlijks evenement georganiseerd door SETUP en SURF, in samenwerking met TivoliVredenburg. Dit is de zesde editie.