zondag 13 mei 2018

Rachmaninov - Symfonische Dansen

Alexander Melnikov soleert in Sjostakovitsj Pianoconcert nr. 1

geweest
14:15
inleiding
15:00
aanvang

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Het Gelders Orkest
Nikolai Alexejev dirigent
Alexander Melnikov piano
Bob Koertshuis trompet

programma

Rimski-Korsakov Groot Russisch Paasfeest
Sjostakovitsj Pianoconcert nr. 1
Rachmaninov Symfonische dansen

locatie
Agnes van der Horst Musicoloog en schrijver
De Symfonische dansen is Rachmaninovs laatste werk, maar van ouderdom of geestelijke vermoeidheid is niets te horen. De muziek klinkt minstens even krachtig en vurig als in zijn vroegere composities.
zondag 13 mei 2018

Rachmaninov - Symfonische Dansen

Alexander Melnikov soleert in Sjostakovitsj Pianoconcert nr. 1

geweest

Russische volksfeesten, circusmuziek en uitbundige dansen
Een volbloed Russisch orkest, met als bonussen een Russische dirigent en een Russische pianist. Russen houden van uitbundig feestvieren en dat is in het Groot Russisch Paasfeest goed te horen. Wat begint bij het krieken van de dag eindigt in een uitbundig volksfeest waarbij de vodka zo te horen rijkelijk heeft gestroomd. Sjostakovitsj gooit in zijn Eerste Pianoconcert alle wetten en regels voor pianoconcerten overboord. Rachmaninov-achtige thema's worden ruw verstoord door circusmuziek met 'retteketet'-thema's. En voor wie dan nog niet los is zijn er Rachmaninovs Symfonische dansen, een feest van ritmische stuwkracht, orkestrale subtiliteiten en snel wisselende stemmingen.

Lunch op Zondag
Wilt u voor aanvang van het concert genieten van een hapje en een drankje? Combineren dan uw concertbezoek met een heerlijke Franse lunch in ons restaurant Danel. U kunt het speciale luncharrangement reserveren of ter plekke op vertoon van uw kaartje gebruikmaken van de speciale aanbiedingsprijs van € 17,50 p.p. of € 25,50 p.p. Meer informatie over de twee arrangementen vindt u hier.

Wolfgang App
Bij dit concert kunt u bij Rachmaninovs Symfonische Dansen gebruik maken van Wolfgang. Wolfgang is een smartphone-app voor klassieke muziek, die tekst en uitleg biedt bij de opgevoerde werken. Terwijl het orkest speelt, vertelt Wolfgang wat er – precies op dat moment – gebeurt in de muziek. Wolfgang vertelt in bondige, goed getimede zinnen, af en toe een blik op uw smartphone is voldoende. De app is ontworpen en getest opdat het anderen niet afleidt en is geschikt voor zowel ingevoerde en minder ingevoerde luisteraars.

Download Wolfgang voor iPhone hier.
Download Wolfgang voor Android hier.

Lees hier de toelichting bij het concert, geschreven door Michiel Cleij.

Voorafgaand aan het concert is er om 14.15 uur een inleiding door Thea Derks.