talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Het energievraagstuk: hoe voorzien we in onze energiebehoefte?

De Klimaat Helpdesk Live!

Geweest

De gasprijzen gaan door het dak, de energierekening wordt steeds hoger en dan staat ook de winter nog voor de deur. Steeds meer mensen moeite hebben om hun energierekening te betalen. Sinds de oorlog in Oekraïne staan we voor een enorme uitdaging: waar halen we alle energie vandaan die we nodig hebben, en hoe houden we dat voor iedereen betaalbaar?

We kijken naar oplossingen in de vorm van duurzame energie; kunnen we op termijn het merendeel, zo niet alle, van onze benodigde energie opwekken uit natuurlijke bronnen? Hoe ver zijn we hier al mee en wat zijn de prognoses? En kunnen we onszelf op die manier minder afhankelijk maken van geopolitieke ontwikkelingen?

De energietransitie is in volle gang, en steeds meer van onze energie wordt duurzaam opgewekt. In 2050 willen we zelfs 100% van onze energie duurzaam opwekken. Hoe ver zijn we nu eigenlijk in die transitie? Wilfried van Sark (UU), hoogleraar Integratie van zonne-energie aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling, geeft ons een update over de laatste technische innovaties. Kan zonne- en windenergie ons uiteindelijk in onze volledige energiebehoefte voorzien en is het realistisch om alle energie die we nu gebruiken uit duurzame bronnen te halen? En wat kunnen wij zelf als burgers doen om duurzame energie op te wekken? Hierover gaan we in gesprek met Joost Brinkman van energie cooporatie Rijne.

Het lijkt onvermijdelijk dat we daarnaast ook allemaal minder energie moeten gaan verbruiken. De hoge gasprijzen leiden nu al aantoonbaar tot een lager verbruik, maar hoe houden we dit vast? Christel van Eck (UvA) doet onderzoek naar communicatie over de klimaatcrisis en legt uit hoe je van awareness naar actie komt. Tot slot kijken we naar de rol van de journalistiek; welke verantwoordelijkheid hebben journalisten om de klimaatcrisis actief te blijven agenderen?

In een avondvullend programma gaan we in gesprek over de puzzel van onze energie. Praat mee, stel je vragen en kom erachter hoe we samen tot een duurzamere wereld komen.

Op de foto: Christel van Eck en Wilfried van Sark