Uitvoerenden

o.a. Ellen ten Damme, Viv Groskop, Hans Boland

Het Anna Karenina Gala

International Literature Festival Utrecht

Geweest

Dit programma is onderdeel van het International Literature Festival Utrecht / www.ilfu.nl

Een speciale gala-avond ter ere van Anna Karenina en de duizend vrouwen die voorlezen uit Tolstojs wereldklassieker van 15 tot en met 26 september op Utrecht Centraal! Het gala is toegankelijk voor vrouwen én mannen en is onderdeel van de eerste editie van het International Literature Festival Utrecht (ILFU).

De Britse schrijver/presentator/stand-up comedian Viv Groskop schreef het boek The Anna Karenina Fix: Life Lessons from Russian Literature. Hierin laat ze zien hoe de romans van de grote Russische schrijvers ons door ons hedendaagse gecompliceerde leven kunnen loodsen. Zoals ze zelf zegt: “I am not saying that Tolstoy is Oprah Winfrey with a beard (Well, I am saying that a bit). And in any case, it’s just fun to think of the two of them together.”

Hans Boland, onderscheiden vertaler van diverse grote Russische auteurs, maakte een nieuwe, lovend ontvangen vertaling van Anna Karenina. Bij zijn vertaling van Anna Karenina schreef hij een boekje waarin hij zijn bijzondere vertaalkeuzes toelicht: Hij kan me de bout hachelen met zijn vorstendommetje. Over Anna Karenina en de kunst van het vertalen. Het NRC noemde hem een tovenaar: ‘Het boek leest soepeler en sneller dan ooit tevoren. Boland is een tovenaar. Zijn levendige aanpak zou elke vertaler tot voorbeeld moeten strekken.’ NRC Handelsblad – Michel Krielaars.

Meer namen voor deze gala-avond volgen binnenkort.

Wil je ook meelezen tijdens de marathon? Meld je dan hier aan.