Zaal open
Inleiding
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Marijn Simons Symfonisch gedicht Max Havelaar (wereldpremière)
Richard Strauss Suite uit Der Rosenkavalier
Johan de Meij Un momento dado voor Calefax & orkest
Cristobal Halffter Tiento del primer tono y batalla imperial voor Calefax & orkest

Uitvoerenden

Calefax
St. Michaël Thorn Wind Orchestra
Ivan Meylemans dirigent
Ab Nieuwdorp presentatie

Locatie
Grote Zaal
Bio Calefax

Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al vijfendertig jaar houden ze in binnen– en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en een frisse podiumpresentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden. Calefax, dat is een klassiek ensemble met een popmentaliteit.

“Calefax – five extremely gifted Dutch gents who almost made the reed quintet seem the best musical format on the planet.” (The Times)

Bio Ivan Meylemans

Chef-dirigent van St. Michaël is Ivan Meylemans. De samenwerking met de Belgische maestro gaat terug tot 1996. Hij trad sindsdien meermalen als trombonesolist met het orkest op. Van 2005 tot 2013 was hij als vaste gastdirigent aan het orkest verbonden en vanaf 2013 als chef-dirigent.

Meylemans studeerde trombone, slagwerk en piano aan de conservatoria van Leuven en Gent en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was achtereenvolgens solotrombonist van het Filharmonisch Orkest van de Belgische Radio en Televisie (BRT) en het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO). In 2005 werd hij onderscheiden met de prijs voor veelbelovende jonge musici van het KCO. Hij was vier jaar lang vaste assistent van Mariss Jansons bij het KCO en won als dirigent verschillende internationale concoursen.

Als gastdirigent werkt Meylemans met symfonieorkesten en blaasorkesten over de hele wereld. Momenteel is hij behalve aan Harmonie St. Michaël ook als chef verbonden aan het Zeeuws Symfonie Orkest en Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel (B). Daarnaast is hij hoofdvakdocent orkestdirectie aan de conservatoria van Den Haag, Maastricht en Leuven (B).

“Ik was onder de indruk van zijn technische vaardigheid, zijn communicatieve kracht naar het orkest, zijn natuurlijk leiderschap en zijn heldere muzikale ideeën.” (Bernard Haitink)

Bio St. Michaël Thorn Wind Orchestra

St. Michaël Thorn Wind Orchestra behoort al decennia tot de absolute top van de blaasmuziek. Critici roemen telkens opnieuw de brede, symfonische klank waarmee het orkest zich duidelijk onderscheidt van vele anderen.

St. Michaël werd opgericht in 1863 in het witte stadje Thorn, een voormalig mini-vorstendom met een rijk cultureel leven. Het orkest is zeer actief in binnen- en buitenland en won vele competities op het hoogste niveau. Op het ‘Wereld Muziek Concours’ (WMC) te Kerkrade ontving St. Michaël driemaal de allerhoogste internationale onderscheiding. In 2018 vertegenwoordigde het orkest Nederland op het ‘European Championship for Wind Orchestras’ (ECWO) te Brussel en werd Europees kampioen.

In de repertoirekeuze streeft het orkest naar een evenwicht tussen oorspronkelijke (eigentijdse) composities voor harmonieorkest en transcripties van symfonisch orkestrepertoire. De samenwerking met gerenommeerde solisten en koren vormt eveneens een belangrijke pijler in de repertoirekeuze. Veel live-opnamen van het orkest zijn te beluisteren op in totaal 18 CD’s.

Havelaar, Cruijff & de Rosenkavalier

Calefax & St. Michael Thorn Wind Orchestra

Geweest

Max Havelaar, Johan Cruijff en De Rosenkavalier. Op het eerste gezicht hebben deze drie bekende persoonlijkheden niets met elkaar gemeen. Maar in de muziek versmelten verschillen en is alles mogelijk. Muziek is tijdkunst. Ze klinkt in de tijd en roept verleden en toekomst in ons op. De gevleugelde uitspraak van Amsterdamse voetbalgod in Barcelona, Johan Cruijff luidde: ‘en un momento dado’ dat (te) vrij vertaald ‘op een gegeven moment’ moest betekenen.

Dat gegeven moment is op zondag 26 juni, wanneer Calefax en St. Michael Thorn Wind Orchestra klankwerelden laat samenvloeien. Klanken waarin oud en nieuw, historische en utopische werelden elkaar ontmoeten in een wervelend programma met een hoofdrol voor symfonische, poëtische en harmonische composities en waarin de virtuositeit van beide ensembles volledig tot uitdrukking komt. Muziek als een gegeven moment waarin toekomstige herinneringen worden geboren. Harmonische klankkunst in optima forma met een wereldpremière van nieuwe Nederlandse muziek als opening.