woensdag 3 oktober 2018

Hashtech #3 | Eeuwig leven

geweest
19:30
zaal open
20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

programma

Talkshow met
o.a. Andrea Maier (VU)
en Peter de Keizer (UU/UMC)

locatie
woensdag 3 oktober 2018

Hashtech #3 | Eeuwig leven

geweest

Het is nog nooit iemand gelukt: eeuwig leven. Altijd kwam er wel iets tussen. Vaak was dat de dood.

Kunnen we met technologie wél de dood verslaan? Over welke ontwikkelingen hebben we het dan? Halen we cellen die veroudering veroorzaken gewoon uit ons lichaam? Loop jij over twintig jaar met 3D-geprinte longen of is stoppen met roken nog steeds een goed idee?

Tijdens Hashtech #3 gaat Podium de Stadstaat op zoek naar het eeuwige leven.

Met:
Verouderingsonderzoeker en internist Andrea Maier was in 2016 te gast bij Zomergasten. Ze is hoogleraar in Amsterdam en Melbourne en is een van dé specialisten op het gebied van veroudering wereldwijd. Wat zou er veranderen als we veroudering als ziekte zouden beschouwen?

Peter de Keizer werkt bij het UMC Utrecht als verouderingsbioloog en studeerde o.a. aan Harvard. Hij doet baanbrekend onderzoek naar het uitbannen van 'senescente cellen'; cellen die betrokken zijn bij het verouderingsproces. Succesvol bij muizen, straks ook bij mensen?

Lotte van Noort is transhumanist en voorzitter van The Institute of Exponential Sciences. Als transhumanist en techno-optimist gelooft zij in de mogelijkheden van het eeuwige leven.

Over Hashtech
In december 2017 lanceerde Netflix het vierde seizoen van Black Mirror. Opnieuw wordt je een gitzwart beeld van de toekomst voorgeschoteld – en opnieuw vraag je je af: al die technologische vooruitgang, is dat eigenlijk wel vooruitgang? Dat is een belangrijke vraag. Daarom organiseert TivoliVredenburg, in samenwerking met Podium de Stadstaat in 2018 een drieluik over tech: #hashtech. We nemen daarin drie technologische ontwikkelingen onder de loep, en stellen ons elke keer de vraag: is onze samenleving gebaat bij deze stormachtige vooruitgang?

Over Podium De Stadstaat
Podium de Stadstaat is een Utrechts initiatief, dat voortdurend op zoek is naar debat in de stad. Utrecht verdient namelijk een breed gevoerd publiek debat –de stad is te belangrijk om dat niet te voeren.

Kennis & Debat in TivoliVredenburg
Dit programma is onderdeel van het Kennis & Debat-programma van TivoliVredenburg. Maandelijks een update krijgen met al het programma? Schrijf je dan in voor de Kennis & Debat-nieuwsbrief.

Foto door H. Heyerlein via Unsplash