woensdag 13 juni 2018

Hashtech #2 | De macht van het algoritme

geweest
19:30
zaal open
20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

programma

Youssef el Bouhassani (Hogeschool van Amsterdam)
Thomas Boeschoten (Algemeen Dagblad)
Barend Raaff (CEO Harver)
Katleen Gabriel (TU Eindhoven)

locatie
woensdag 13 juni 2018

Hashtech #2 | De macht van het algoritme

geweest

Heb jij gevoel voor algoritme?

Jij bent vrij en autonoom. Maar is dat wel zo? Algoritmen bepalen alles. Bijna alles. Chill toch, op jou afgestemde Spotify-playlists? O, en je politieke voorkeur, je bedpartner, hypotheekverstrekking... en dan is het ineens niet meer zo onschuldig.

Dus, we leggen die algoritmen op de pijnbank. Wat bepalen ze? Wie maken ze? Wat als ze de rol van de rechter overnemen?

Tijdens Hashtech #2 gaat Podium de Stadstaat op zoek op zoek naar de macht van het algoritme. 

Gasten:

  • Thomas Boeschoten, oprichter van Utrecht Data School en journalist bij het Algemeen Dagblad op het gebied van data en digitale strategie.
  • Barend Raaff, CEO van start-up Harver. Harver ontwikkelde een recruitment tool op basis van algoritmes, o.a. gebruikt Netflix, Booking.com en Vodafone.
  • Youssef el Bouhassani, docent toegepaste wiskunde en data scientist aan de Hogeschool van Amsterdam. 
  • Katleen Gabriels, onderzoeker technische Universiteit Eindhoven op het gebied van ethiek en filosofie en auteur van het boek Onlife. Hoe de digitale wereld je leven bepaalt.

Over Hashtech
In december 2017 lanceerde Netflix het vierde seizoen van Black Mirror. Opnieuw wordt je een gitzwart beeld van de toekomst voorgeschoteld – en opnieuw vraag je je af: al die technologische vooruitgang, is dat eigenlijk wel vooruitgang? Dat is een belangrijke vraag. Daarom organiseert TivoliVredenburg, in samenwerking met Podium de Stadstaat in 2018 een drieluik over tech: #hashtech. We nemen daarin drie technologische ontwikkelingen onder de loep, en stellen ons elke keer de vraag: is onze samenleving gebaat bij deze stormachtige vooruitgang?

Over Podium De Stadstaat
Podium de Stadstaat is een Utrechts initiatief, dat voortdurend op zoek is naar debat in de stad. Utrecht verdient namelijk een breed gevoerd publiek debat –de stad is te belangrijk om dat niet te voeren. De komende tijd kun je van de Stadstaat debat en discussie verwachten op allerlei plekken in Utrecht – om te beginnen in TivoliVredenburg, in het voorjaar van 2018.
Foto door Markus Spiske via Unsplash.