Zaal open
Verwacht einde
Programma

Levendige discussie
Een live hack
Xander Bouwman (Bits of Freedom)
Sanne Maasakkers (FoxIT)
Sicco van der Meer (Clingendael)
Paul Ducheine (Universiteit van Amsterdam)

Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Hashtech #1 | Een avond over privacy, hacken en cybersecurity

Geweest

Zeg eens eerlijk: hoeveel verschillende wachtwoorden heb je? Voor elke website een ander? Dan ben je waarschijnlijk een van de weinige.

Want we vinden hacken allemaal dan wel heel eng, vaak geven we niet thuis als het op onze digitale veiligheid aankomt. En niet alleen onze éigen veiligheid komt soms in het geding, ook die van bedrijven en zelfs staten blijkt keer op keer kwetsbaar.

Hoog tijd dus om je eens af te vragen what the hack dat eigenlijk is, een hack. En, natuurlijk, hoe we ons als samenleving tegen dit gevaar kunnen bewapenen. Dit alles, tijdens Hashtech #1.

Met:
Xander Bouman | Xander is expert op het vlak van privacy(recht), surveillance en activisme. Hij werkt bij Bits of Freedom en volgt de master Economics of Security in Delft. Bits of Freedom is een digitale burgerrechtenbeweging die zich inzet voor privacy en communicatievrijheid.

Sanne Maasakkers | Sanne werkt als 'ethical hacker' bij computerbeveiligingsbedrijf FoxIT. Op deze manier test ze de veiligheid van de online beveiliging van diverse organisaties. Daarnaast geeft ze regelmatig trainingen en workshops, onder meer voor de FoxAcademy.

Sico van der Meer | Sico is een research-fellow bij instituut Clingendael. Zijn onderzoek focust zich op non-conventionele wapens, zoals massavernietingswapens en cybersecurity en hij is een Noord-Korea kenner. Eerder was hij onderdeel van de taskforce International Cyber Policies bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Paul Ducheine | Paul is bijzonder hoogleraar Military Law of Cyber Operations & Cyber Security aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij brigade-generaal bij de Koninklijke Landmacht. Dit maakt hem een van de hoogste autoriteiten op het gebied van cyber warfare in Nederland.

 

___

In december lanceerde Netflix het vierde seizoen van Black Mirror. Opnieuw wordt je een gitzwart beeld van de toekomst voorgeschoteld – en opnieuw vraag je je af: al die technologische vooruitgang, is dat eigenlijk wel vooruitgang? Dat is een belangrijke vraag. Daarom organiseert TivoliVredenburg, in samenwerking met Podium de Stadstaat, in het voorjaar van 2018 een drieluik over techniek: #hashtech. We nemen daarin drie technologische ontwikkelingen onder de loep, en stellen ons elke keer de vraag: is onze samenleving gebaat bij deze stormachtige vooruitgang? We trappen af in februari, met een avond over de hack. Dan, in april, staat fake news op de agenda. Tot slot, in juni, onderzoeken we het fenomeen smart cities.

Over Podium de Stadstaat
Podium de Stadstaat is een nieuw Utrechts initiatief, dat voortdurend op zoek is naar debat in de stad. Utrecht verdient namelijk een breed gevoerd publiek debat –de stad is te belangrijk om dat niet te voeren. De komende tijd kun je van de Stadstaat debat en discussie verwachten op allerlei plekken in Utrecht – om te beginnen in TivoliVredenburg, in het voorjaar van 2018.

 


Foto door Jefferson Santos via Unsplash