Bekijk het klassieke seizoen

AVROTROS Vrijdagconcert
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Mahler/Britten uit de Derde symfonie: Scherzo ‘What the wild flowers tell me’
Hindemith Sinfonische Metamorphosen über Themen von Carl Maria von Weber
Brahms Tweede pianoconcert

Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
David Robertson dirigent
Hannes Minnaar piano

Locatie
Grote Zaal
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Bekijk andere kortingsmogelijkheden, zoals de CJP-pas en U-Pas, hier.

Ben je 29 jaar of jonger?

Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Hannes Minnaar speelt Brahms' Tweede pianoconcert

AVROTROS Vrijdagconcert

Geweest

De gerenommeerde Amerikaanse dirigent David Robertson leidt het Radio Filharmonisch Orkest in muziek van Mahler en Hindemith. Daarnaast begeleidt hij Hannes Minnaar in het Tweede Pianoconcert van Brahms.

Johannes Brahms nam ruimschoots de tijd voor zijn Tweede pianoconcert. Hij ploeterde drie jaar op zijn romantische rollercoaster met een epische lengte van vijftig minuten. In vier kloeke delen rekt Brahms het hele pianistische spectrum op: van een stormachtig scherzo tot een heilzaam Andante. Pianist Hannes Minnaar is klaar voor zijn droomklus.

David Robertson met Mahler en Hindemith

Dit concert staat onder leiding van David Robertson, een van de meest prominente Amerikaanse dirigenten van onze tijd, die de afgelopen jaren diverse malen te gast was bij het Radio Filharmonisch Orkest. Hij opent het programma met twee bijzondere symfonische werken. Om Mahler wat populairder te maken in Engeland, maakte Britten een subtiele bewerking voor een bescheiden orkest van het tweede deel uit Mahlers Symfonie nr. 3.

Gevlucht voor het nazisme componeerde Hindemith in ballingschap in Amerika de Symphonic Metamorphosis. Gebaseerd op muziek van Carl Maria von Weber is het een geraffineerde symbiose van thema’s uit diens omvangrijke oeuvre.

Hannes Minnaar speelt het Pianoconcert nr.2 van Brahms

Na de pauze is het de beurt aan pianist Hannes Minnaar, artist in residence van het AVROTROS Vrijdagconcert. Hij speelt het symfonisch monumentale Tweede Pianoconcert van Brahms. De componist noemde het zelf schertsend een ‘piepklein pianoconcertje’, maar met zijn lengte van vijftig minuten is het een van de langste ooit geschreven. Voor Hannes Minnaar een compositie naar zijn hart: ‘Met zijn bijna sadistisch moeilijke pianopartij overstijgt het de strijd tussen piano en orkest. Maar ook is het een reis door een veelheid aan stemmingen, lyrisch en weerbarstig in het begin, een derde deel als een liefdeslied en licht sprankelend in de finale’.

Prelude is de opmaat naar het AVROTROS Vrijdagconcert. Presentator Leonard Evers vertelt je in deze podcast iedere week meer over de bijzondere stukken die gaan klinken. Prelude is vanaf de zaterdag voor het concert te beluisteren. Luister hier naar de podcast. 

Bekijk hier de programmatoelichting. 

Zin om na de show te blijven hangen? Kom dan langs bij Park 6, ons gratis toegankelijke en sfeervolle indoorpark op zeshoog! Speel gratis (arcade)games of pingpong, scoor een cocktail of speciaalbiertje en check videokunstwerk Canvas! www.tivolivredenburg.nl/park6 

Zie ook

De Zevende van Dvořák

AVROTROS Vrijdagconcert