Bekijk het klassieke seizoen

Meer Barokmuziek
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Antoine Brumel Missa Et ecce terrae motus

Uitvoerenden

Graindelavoix o.l.v. Björn SchmelzerManuel Mota elektrische gitaar

Locatie
Grote Zaal
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Ben je 29 jaar of jonger?

Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Graindelavoix

i.s.m. Festival Oude Muziek

Geweest

Tickets voor dit concert zijn te koop via de website van Oude Muziek.

Hoe crisis en catastrofe uit te drukken in muziek? Voor het grensverleggende ensemble Graindelavoix ligt het antwoord in de Missa ecce terrae motus die Antoine Brumel rond 1500 schreef. Een wonderlijke documentaire uit 1967 van Luigi di Gianni en aanvullende noten van Manuel Mota doen de rest. Het resultaat is een even onthutsende als verwarrende luisterervaring.

Antoine Brumel
Antoine Brumel, onder meer koormeester van de Notre Dame in Parijs, dankt zijn bekendheid aan de grote renaissancecomponist Orlando di Lasso. Die vond rond 1560 de Missa Et ecce terrae motus terug: voor hem de perfecte illustratie van een roerig tijdsgewricht compleet met Beeldenstorm, de pest en meer. Het is een voor die tijd wonderlijk werk dat de Bijbelse metafoor van de trillende aarde ook vandaag de dag fysiek voelbaar maakt.

Graindelavoix
Het Belgische Graindelavoix maakt onder leiding van Björn Schmelzer de wereld van de oude muziek onveilig met onorthodoxe zangtechnieken en afwijkende visies op oude meesterwerken en programmacombinaties. Zo vroeg het ensemble de experimentele gitarist Manuel Mota de gaten te vullen van de niet helemaal compleet overgeleverde mis van Brumel.

Manuel Mota
De Portugees Manuel Mota heeft zich ontwikkeld tot een unieke stem in de hedendaagse muziekpraktijk. Zonder moeite en zonder clichés koppelt hij oud en nieuw aan elkaar. Voor Graindelavoix vulde hij niet alleen de mis van Brumel aan, hij schreef ook een nieuwe soundtrack bij een korte documentaire van Luigi di Gianni.