Zaal open
Inleiding
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Bach/Stravinsky, Koraal variaties Vom Himmel hoch da komm’ich her
Mendelssohn, Koraalcantate Vom Himmel hoch da komm’ich her
Haydn, Theresienmesse

Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Jan Willem de Vriend, dirigent
Tinka Pypker, sopraan
Nina van Essen, mezzosopraan
Caspar Singh, tenor
André Morsch, bas-bariton

Ben je 29 jaar of jonger? Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Locatie
Grote Zaal

Gewijde muziek voor kerst

AVROTROS Vrijdagconcert

Geweest

Vlak voor kerst komt de bevlogen dirigent Jan Willem de Vriend het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor leiden door een avond met gewijde koormuziek. Te horen is een eerbetoon van Igor Stravinsky aan zijn favoriete componist Bach. Vervolgens de stralende koraalcantate Vom Himmel hoch da komm ich her van Mendelssohn, en als afsluiting een van de fraaiste missen van Joseph Haydn, waarin de Oostenrijkse keizerin Maria Theresia zelfs de sopraansoli zong!

Een juweel uit de Klassieke periode
Haydns Theresienmesse is een heerlijke combinatie van een devote boodschap en ‘koninklijke’ klanken. Haydn schreef de mis voor hof van Prins Nicolaas II Esterházy. De Oostenrijkse keizerin Maria Theresia, een groot bewonderaar van Haydn, was er als de kippen bij om een kopie van de mis te bemachtigen. Ze kreeg het zelfs voor elkaar de sopraansoli te zingen. Het zou de reden kunnen zijn voor de bijnaam van de mis, maar helemaal duidelijk is het nooit geworden. Hoe het ook zij, de mis is overzichtelijk, niet al te zwaar, bijna lichtvoetig aangezet en biedt een staalkaart van Haydns rijke palet aan melodieën, orkestraties en feestelijke effecten. De Theresienmesse is een juweel uit de Klassiek periode.

Lees hier de toelichting voor dit concert.

Podcast over Klassieke Kerst
Meer weten over kerst in de klassieke muziek? Beluister dan de kerstaflevering van onze podcast Klassieke Klets hier.

Korting vanaf vier concerten
Bij dit concert kun je 15% korting ontvangen door voor vier of meer klassieke concerten tegelijk kaarten aan te schaffen. Kijk hier hoe het werkt.