donderdag 5 maart 2020

Geert Mak

In gesprek over zijn nieuwe boek 'Grote verwachtingen'

geweest
talks, festivals, colleges en meer

ons kennis & debatprogramma

19:15
zaal open
20:00
aanvang
22:00
verwachte eindtijd
locatie
donderdag 5 maart 2020

Geert Mak

In gesprek over zijn nieuwe boek 'Grote verwachtingen'

geweest

In zijn nieuwste boek ‘Grote verwachtingen’ vertelt en duidt Geert Mak de recente geschiedenis zoals alleen hij dat kan. Het is het vervolg op het immens succesvolle ‘In Europa’ dat vijftien jaar geleden verscheen. ‘Grote verwachtingen’ gaat over de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw. Het neemt de draad op waar ‘In Europa’ eindigde, in 1999. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar dat gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa, en de vluchtelingen.

Op 5 maart gaat Mak in gesprek met het publiek en diverse experts om de thema’s uit zijn boek verder toe te lichten. Verwacht een avond vol reflectie, duiding en geschiedenislessen. Nadere invulling van het programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

Over Geert Mak
Schrijver Geert Mak (1946) brak door met met het boek ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’, een beschrijving van de teloorgang van de Europese boerencultuur. Daarna verschenen onder andere 'De Eeuw van Mijn Vader' (1999), 'In Europa' (2004), ‘Reizen zonder John’ en 'De levens van Jan Six. Een familiegeschiedenis' (2016). In 2017 won Mak de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Volgens het fonds heeft zijn ‘ongeëvenaarde verteltrant’ de internationale geschiedenis voor velen tot leven gewekt. In november 2019 verscheen zijn meest recente boek ‘Grote Verwachtingen’. De VPRO maakt op basis van het boek een gelijknamige televisieserie.

De sprekers


Vlnr: Mitra Nazar, Linda Polman en Eelco Bosch van Rosenthal

Mitra Nazar is correspondent Balkan voor de NOS. Tijdens de vluchtelingencrisis was er een enorme stroom van vluchtelingen die via de Balkan naar Europa trokkken, wat er voor zorgde dat de kloof tussen Oost- en West-Europa groter werd. Ook ligt de Balkan zowel geografisch als politiek op het kruispunt tussen het westen en Rusland. De afgelopen jaren zien we dat de landen in Oost- en Midden-Europa nationalistische leiders kiezen en zich steeds verder lijken af te zetten van de Europese Unie. Nazar en Mak zullen verder in gesprek gaan over de steeds groter wordende kloof tussen Oost- en West-Europa.

Linda Polman is onderzoeksjournalist en schrijver van o.a. De Crisiskaravaan en Niemand wil ze hebben. In Niemand wil ze hebben zet Polman uiteen welk vluchtelingenbeleid Europa de afgelopen tachtig jaar heeft gevoerd, te beginnen bij de duizenden Joden die in 1938 vluchtten uit nazi-Duitsland. In een gesprek met Polman en Mak halen we de thema's migratie en vluchtelingenproblematiek aan.

De gehele avond zal worden gemodereerd door Nieuwsuur-verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal, die jarenlange journalistieke ervaring heeft en o.a. als correspondent voor de NOS heeft  gewerkt. Tevens heeft hij de tv-series Het Koninkrijk en Droomland Amerika gepresenteerd.

Informatie over de kaartverkoop
Voor dit college zijn vaste zitplaatsen beschikbaar. Let op: in dit college wordt gebruik gemaakt van foto- en videomateriaal. De plekken op de tweede rang bieden minder goed zicht op het videoscherm. De spreker is vanaf alle zitplaatsen wel goed te zien.

Zie ook

Verplaatst
do 9 apr 2020

Beatrice de Graaf & Johan Schot

Verplaatst naar 7 december

Verplaatst
di 19 mei 2020

Van chimpanzeepolitiek tot miljoenenstaten

Verplaatst naar 26 januari 2021

Verplaatst
di 26 mei 2020

Het Grote Noord-Korea College

Verplaatst naar 10 november