menu zoeken
Naar agenda
donderdag 4 oktober 2018

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

FOTODOK Book Club #15

10,-
aanvang
20:00
zaal open
19:30
€ 5,-
€ 10,-

Deze prijzen zijn inclusief servicekosten en garderobe.

locatie

Live talk-show waarin fotograaf en fotoboekenliefhebber Rob Hornstra op het podium in gesprek gaat met makers van fotoboeken: fotografen, ontwerpers en uitgevers worden aan de tand gevoeld over hun werk. Internationale gasten vertellen het verhaal achter hun laatste project en de keuzes die ze gemaakt hebben bij het tot stand komen van hun publicatie. Levendige gesprekken met af en toe een kritische noot gegarandeerd. Per Book Club worden drie boeken besproken met hun maker. De boeken in kwestie zijn (mits niet uitverkocht) op de avond te koop. Een mooie gelegenheid om er meteen een te laten signeren!

Te gast bij de 15e FOTODOK Book Club zijn:

Rein Jelle Terpstra die komt vertellen over zijn boek The People’s View. Dit project biedt een tegenblik op het iconische werk RFK Funeral Train van de Amerikaanse fotograaf Paul Fusko. Fusko was aan boord van de trein die het lichaam van de overleden president Robert F Kennedy (RFK) vervoerde van New York naar Washington DC. Vanuit de trein fotografeerde Fusko een doorsnee van de Amerikaanse samenleving, mensen kwamen massaal hun eer betuigen langs het spoor. Wat je op die beelden niet ziet is de trein, waar keken die mensen naar? Dat was het startpunt voor The People's View, waarvoor Terpstra vier jaar lang foto en filmmateriaal verzamelde.

Ook te gast is de Britse uitgever en auteur Lewis Bush. Bush komt praten over zijn boek Shadows of the State. In dit boek onderzoekt Bush de echo’s die nog naklinken van de Koude Oorlog. Officieel kwam deze krachtmeting tussen het Oosten en het Westen in 1991 ten einde. Toch zijn er vandaag nog allerlei (on-)zichtbare sporen terug te vinden. Shadows of the State richt zich op mysterieuze gecodeerde radioberichten die nog steeds uitgezonden worden. Gebruik makend van open-source bronnen en onderzoeksmethoden verzamelde Bush de locaties van 30 van deze zendstations, die hij met gebruik van publiek beschikbare satellietfoto's zo nauwkeurig mogelijk in kaart heeft gebracht. Shadows of the State is een onderzoek naar het gebruik van spionage methoden die tegen zichzelf gekeerd worden.

Fotograaf Jan Banning komt vertellen over de ophef die is ontstaan rond zijn boek The Sweating Subject. Voor dit boek portretteerde Banning zichzelf met stamhoofden en hun gevolg in het noorden van Ghana. Banning maakte dit werk als onderdeel van een opdracht voor het Noorderlicht Fotofestival, dat Banning een ‘neo-koloniale blik’ verweet. Banning verwerpt deze kritiek fel; zijn werk is juist een kritiek op datgeen waar hij van beschuldigd wordt.

Foto: Martha Kamminga

Wellicht vind je ook interessant

za 6 apr 2019

Transition Festival 2019

di 5 feb 2019

Paul Scheffer | Land van aankomst

Hoe migratie Nederland verdeelt en verandert

di 22 jan 2019

Kansen voor naoorlogse wijken

Stad van Morgen #5

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord