menu zoeken
Naar agenda
zaterdag 26 januari 2019

Footprints

Festival met Khruangbin, Jungle By Night, Altin Gün, Baloji en meer

36

Prijzen zijn inclusief servicekosten.

zaal open
15:00
eindtijd
03:00
locatie
TivoliVredenburg

Tijdens Footprints worden traditionele en moderne geluiden vermengd met invloeden uit verre windstreken. Het programma volgt de voetsporen die ons van het bekende pad wegleiden, en naar een plek brengen waar avontuurlijke muziek alle ruimte krijgt. Nieuwe geluiden worden toegevoegd aan gevestigde stromingen door makers die de durf hebben om daar een eigen draai aan te geven. Door elektronica toe te voegen, door genres te vergeten en de ongeschreven wetten van de muziek links te laten liggen.

Tickets
Reguliere tickets voor het hele festival zijn uitverkocht. Er zijn nog wel nachttickets beschikbaar voor €15, die toegang geven tot het Footprints nachtprogramma (vanaf 22:00 uur in de bovenzalen)(18+). Zowel de reguliere tickets en de nachttickets geven ook toegang tot 2manydjs, Krystal Klear en Joost van Bellen (in Ronda vanaf 00:00).

 

 • Timetable

  (klik op de afbeelding voor een hogere resolutie)

Lees hieronder alles over het nachtprogramma van Footprints:

 • Khruangbin

  Texaans trio Khruangbin (Thais voor “Engine Fly”) maakt een warme mix van diverse stromingen uit verschillende tijdperioden van de muzikale geschiedenis. Thaise funk uit de jaren ’60 en Perzische rock uit de seventies ontmoet disco, soul en surfrock resulterend in een ontspannende en laidback sound. Laatste wapenfeit ‘Con Todo El Mundo’ zette dit door en betekende een definitieve stap naar uitverkochte wereldtours.

 • Jungle By Night

  Jungle By Night heeft zichzelf in de afgelopen negen jaar ontwikkeld tot een instrumentale act van wereldformaat. Waar men de term afrobeat het meest gebruikt om dit geluid te beschrijven, dekt dit bij lange na niet de lading. Elektronische invloeden vermengen moeiteloos met jazz, funk, latin en verschillende non-Westerse klanken, ook op nieuw album 'Livingstone’. De titel vormt een duidelijke knipoog naar de beroemde ontdekker van zuidelijk Afrika David Livingstone. Live uit dit geheel zich tot een ultra-dansbare en explosieve performance die je niet zonder brede lach meemaakt.

 • Altin Gün

  Met Anatolische muziek als drijfveer ontstond in 2016 Altin Gün. In de jaren ’60 en ’70 had westerse rockmuziek van bands als The Doors en Led Zeppelin een grote invloed op vrijzinnige muzikanten in Turkije, welke dit vermengde met traditionele Turkse volksmuziek. Het resultaat was unieke psychedelische rock die 50 jaar later door zes Nederlandse muzikanten opnieuw wordt geïnterpreteerd. Een coverband is het niet, maar vrijwel elke release is gebouwd op een Turkse klassieker. Deze worden vervolgens intensief bewerkt, verknipt en opnieuw gearrangeerd, resulterend in spannende, energieke en unieke psychedelica.

 • Baloji

  Baloji is een Belgische rapper met Congolese roots. Zijn verhaal begon bij de groep Starflam, maar in 2004 verliet hij de groep om zijn eigen weg te kiezen. Deze route bracht hem middels een unieke blend van hip hop, r&b, soul en voornamelijk afrobeat langs o.a Coachella (waar hij Bono uit het publiek trok voor een ad-hoc duet) en de Royal Albert Hall in Londen. The Guardian omschreef Balo als “een punkpriester die funk en ragga samenbrengt” en The Telegraph gaf zijn 2011 album “Kinshasa Succursale” de volle vijf sterren. Ook zijn recentste album “137 Avenue Kaniama” werd lovend ontvangen en resulteert live in een dansbare smeltkroes van smaakvolle klanken.

 • Ezra Collective

  Ook goed ontvangen aan de andere kant van de Noorderzee is het Londense Ezra Collective. De band mixt de delicate technische aspecten van jazz met afrobeat en hiphop en vormen op deze wijze de nieuwe lichting van UK jazz. Met respect naar de grootheden in de jazzgeschiedenis maar met de durf om van de gebaande paden af te dwalen brengt het vijfkoppige collectief hoogstaande harmonieuze sound dat werd benoemd als Best Jazz Album tijdens Gilles Peterson’s Worldwide Awards.

 • Mim Suleiman

  Mim Suleiman wordt dikwijls beschreven als “de Mama Africa van de 21eeeuw”. De voormalig metalen-wetenschapster verhuisde in 1980 van Zanzibar naar Londen waar ze zich in 15 jaar ontwikkelde tot een artiest in volle glorie. Ze zingt dikwijls in Swahili en doet dit over door afrobeat, disco, house en funk geïnspireerde instrumentals.

 • Afriquoi

  Ook onstaan uit de rijke melting pot van Londen is de Afrikaanse live-act Afriquoi. Met leden die in het extreemste geval drie decennia verschillen in leeftijd vormt de driekoppige supergroup een unieke sound van traditionele en moderne fusion-muziek. De combinatie van Congolese gitaar, Gambiaanse kola virtuositeit en typerende elektronische UK-invloeden resulteren in een stevige knipoog naar clubmuziek die zich live uit tot een uiterst dansbaar geheel.

 • TootArd

  TootArd heeft volgens de officiële documenten geen nationaliteit. De vijf bandleden beschikken namelijk allen enkel over een A Laissez Passer (Frans voor: sta toe te passeren), want hun huisvesting in het Golan gebergte op de grens tussen Libanon, Syrië, Jordanië en Israël is enkel alleen een huisvesting, en niet een nationaliteit. Deze opmerkelijke situatie heeft ervoor gezorgd dat de band totale muzikale vrijheid heeft gevonden. Grenzen zijn namelijk enkel zichtbaar op kaarten, en niet op de verschillende wijzen waarop muziek kan worden beleefd. Verwacht reggae, dabke en West-afrikaanse bluesmuziek ondersteund door gitaar en saxofoon.

 • Domenique Dumont

  Er is niet veel bekend over Lets duo Domenique Dumont, bestaande uit Artūrs Liepiņš (aka Dunian) en Anete Stuce. Zelfs hun eigen label, Antinote Recordings, geef weinig tot niks weg over de artiest. Dat maakt de gelukzalige en dromerige sound van dub, tropicalia, chillwave, ye-ye, bossa nova en nog veel meer niet minder smakelijk. Door velen omschreven als “music for the beach”, een vergelijking die perfect op z’n plaats valt wanneer de eerste tonen van Le Soleil dans le Monde ontstaan.

 • Blow 3.0

  De gemaskerde muzikanten van Blow 3.0 brengen puur akoestische muziek met een simpele opzet: twee saxofoons, één drumstel. Het resulteert in een live-performance die verschillende soorten muziekfans bijeenbrengen. Liefhebbers van dance-muziek herkennen er de stompende beats en repetitieve ritmes in, jazzfanaten genieten van verregaande improvisaties en wilde uitbarstingen terwijl rock- en metalheads weer de energie waarderen.

 • Ammar 808

  Sofyann Ben Youssef brengt in het gezelschap van drie mannelijke zangers uit Tunesië, Algerije en Marokko een eclectische en integrerende mix van doorzettende elektronische percussie en aloude en traditionele stijlen. Ammar 808 vormt zeker één van de acts die de nacht van Footprints Festival gaat voorzien van dansbare en frisse geluiden.

 • Peluché

  Het driekoppige Peluché, eveneens uit Londen, brengt een frisse blend van dub, funk en pop maar doet dit op vaak onconventionele wijze. Deze eigenaardigheid werd door The Guardian omschreven als een 80’s punk bubbelbad, maar de band vat het zelf beter samen: “Sensual and evocative, but if you want to know more you’ll have to come and enjoy the live experience.”

 • Dijf Sanders

  Dijf Sanders is een multi-instrumentalist en instrumentenbouwer uit Gent. Live wordt hij ondersteund door Nathan Daems op sax en Arabische fluit, waardoor de (on)wereldse mix van experimentele exotica, jazz en elektronica volledig tot leven komt. Een uiterst bedwelmende en soms transcendentale kracht dankzij het gebruik van zowel onconventionele instrumenten als samples van non-westerse dieren, en natuurlijk de muzikaliteit van Sanders zelf.

 • Yīn Yīn

  De Maastrichters Kees Berkers en Yves Lennertz vormen Yīn Yīn, een naam ontstaan uit de verschillende waarden die numerologie koppelt aan het cijfer één, twee en twaalf. Het duo onttrekt voornamelijk inspiratie uit zuidoost Aziatische muziek uit de jaren 60 en 70, maar combineert dit vanuit hun extreem rijke muziekkennis met genres als wereldmuziek, disco, funk en elektronische muziek. Debuut tape “Pingpxng” ontstond na eindeloos heen-en-weer proces tussen de bandleden en kwam in de zomer van 2018 enkel uit op een cassettetape.

 • Los Calxunxos Tuyos

  Los Calxunxos Tuyos is het best beschreven als “odd but wonderful”. Het duo, bestaande uit Jos de Haas (New Cool Collective) en Stefan Schmid (Zuc103, Duo Hygiene), combineren italo, boogie, latijnse en afrikaanse invloeden resulterend in een explosieve danscocktail. Deze energieke knal wordt vaak ingeleid door net-geen-liftmuziek en kan zonder waarschuwing de zaal ingeslingerd worden.

 • Sun Mi Hong Quintet

  In 1966 verscheen Wayne Shorter’s compositie “Footprints” op het album “Adam’s Apple” (en later ook op Miles Davis’ “Miles Smiles”) en heeft zich sindsdien ontwikkeld als jazzstandard. Deze zal de basis vormen voor de set van Sun Mi Hong Quintet, bestaande uit oprichtster en drumster Sun Mi Hong en met een klankrijke en krachtige groove als basis voor losse interpretatie.

 • Stranded FM

  Internetradio-platform Stranded FM verrijkt Utrecht en stimuleert lokaal talent om de volledige breedte van het muzikale spectrum tot zich te nemen en te gebruiken bij het creëren van nieuwe kunst in al haar vormen. Zoals zij vaker deden op vooruitstrevende culturele evenementen als Lowlands, CATCH, Gaudeamus, Grasnapolsky en Le Guess Who?, zal Stranded FM tijdens Footprints Festival de ruimte en tijd tussen de verschillende optredens vullen met smaakvolle en nieuwe muziek aansluitend op het programma.

 • Ajabu

  Een van de grootste talenten van de bloeiende Utrechtse scene rondom Stranded FM is Ajabu: zijn voorliefde gaat uit naar dansbare muziek met een exotische weirde twist. Hij nam zijn huidige alter ego aan voor zijn set op Le Guess Who? 2016, alhoewel Ajabu de jaren daarvoor al onder andere aliassen punk, future garage en footwork maakte. Sinds 2012 maakt Ajabu deel uit van het collectief Tropicalismo, dat zijn liefde voor meer soulvolle en niet-westerse muziek aanwakkerde.

 • Ramses3000

  Ramses3000 is het alter-ego van Caïro Liberation Front’s Yannick Verhoeven. Als DJ grijpt de Utrecht-local de mogelijkheid met beide handen aan om zijn sound breder te trekken dan de Egyptische electro cha3bi die doorgaans het feestje van CLF van de vloer trekt, zoals hij dit eerder deed op bijvoorbeeld Le Guess Who?. Experimentele dansmuziek zonder rekening te houden met landsgrenzen.

Vijf jaar TivoliVredenburg, veertig jaar Grote Zaal
Dit concert is onderdeel van ons dubbele jubileum! Van 24 januari tot en met 27 januari bieden we te veel om mee te maken, voor iedereen. Lees hier meer over ons jubileumprogramma.

Wellicht vind je ook interessant

do 30 mei 2019

The Como Mamas

Geestdriftige Amerikaans gospeltrio

wo 6 feb 2019

Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba

Cosmosis i.s.m. EKKO

za 6 apr 2019

Transition Festival 2019

za 23 mrt 2019

CATCH 2019

Met o.a. Jon Hopkins (live), Maribou State & Jarreau Vandal (live)

do 7 nov 2019

Le Guess Who? 2019 - Passe-partout

Vierdaags festival voor avontuurlijke en grensverleggende muziek

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord