menu zoeken
Naar agenda
zaterdag 26 januari 2019

Footprints

Festival met Khruangbin, Jungle By Night, Altin Gün, Baloji en meer

36

Prijzen zijn inclusief servicekosten.

line-up
Khruangbin
Jungle By Night
Baloji
Altin Gün
Ammar 808
Ezra Collective
TootArd
Afriquoi
Mim Suleiman
Blow 3.0
Sun Mi Hong Quintet
Stranded FM
Ajabu

Beluister de Footprints-playlist hier.
zaal open
15:00
eindtijd
03:00
locatie
TivoliVredenburg

In 2019 is het alweer vijf jaar geleden dat wij onze deuren openden. Dit vieren we eind januari groots met een jubileumweekend, dat ook op zaterdag 26 januari de primeur biedt van een gloednieuw, jaarlijks terugkerend festival: Footprints.

Tijdens Footprints worden traditionele en moderne geluiden vermengd met invloeden uit verre windstreken. Het programma volgt de voetsporen die ons van het bekende pad wegleiden, en naar een plek brengen waar avontuurlijke muziek alle ruimte krijgt. Nieuwe geluiden worden toegevoegd aan gevestigde stromingen door makers die de durf hebben om daar een eigen draai aan te geven. Door elektronica toe te voegen, door genres te vergeten en de ongeschreven wetten van de muziek links te laten liggen.

Lees hieronder alles over de line-up tot nu toe en de verschillende achtergronden van de Footprints acts:

 • Khruangbin

  Texaans trio Khruangbin (Thais voor “Engine Fly”) maakt een warme mix van diverse stromingen uit verschillende tijdperioden van de muzikale geschiedenis. Thaise funk uit de jaren ’60 en Perzische rock uit de seventies ontmoet disco, soul en surfrock resulterend in een ontspannende en laidback sound. Laatste wapenfeit ‘Con Todo El Mundo’ zette dit door en betekende een definitieve stap naar uitverkochte wereldtours.

 • Jungle By Night

  Jungle By Night heeft zichzelf in de afgelopen negen jaar ontwikkeld tot een instrumentale act van wereldformaat. Waar men de term afrobeat het meest gebruikt om dit geluid te beschrijven, dekt dit bij lange na niet de lading. Elektronische invloeden vermengen moeiteloos met jazz, funk, latin en verschillende non-Westerse klanken, ook op nieuw album 'Livingstone’. De titel vormt een duidelijke knipoog naar de beroemde ontdekker van zuidelijk Afrika David Livingstone. Live uit dit geheel zich tot een ultra-dansbare en explosieve performance die je niet zonder brede lach meemaakt.

 • Altin Gün

  Met Anatolische muziek als drijfveer ontstond in 2016 Altin Gün. In de jaren ’60 en ’70 had westerse rockmuziek van bands als The Doors en Led Zeppelin een grote invloed op vrijzinnige muzikanten in Turkije, welke dit vermengde met traditionele Turkse volksmuziek. Het resultaat was unieke psychedelische rock die 50 jaar later door zes Nederlandse muzikanten opnieuw wordt geïnterpreteerd. Een coverband is het niet, maar vrijwel elke release is gebouwd op een Turkse klassieker. Deze worden vervolgens intensief bewerkt, verknipt en opnieuw gearrangeerd, resulterend in spannende, energieke en unieke psychedelica.

 • Baloji

  Baloji is een Belgische rapper met Congolese roots. Zijn verhaal begon bij de groep Starflam, maar in 2004 verliet hij de groep om zijn eigen weg te kiezen. Deze route bracht hem middels een unieke blend van hip hop, r&b, soul en voornamelijk afrobeat langs o.a Coachella (waar hij Bono uit het publiek trok voor een ad-hoc duet) en de Royal Albert Hall in Londen. The Guardian omschreef Balo als “een punkpriester die funk en ragga samenbrengt” en The Telegraph gaf zijn 2011 album “Kinshasa Succursale” de volle vijf sterren. Ook zijn recentste album “137 Avenue Kaniama” werd lovend ontvangen en resulteert live in een dansbare smeltkroes van smaakvolle klanken.

 • Ezra Collective

  Ook goed ontvangen aan de andere kant van de Noorderzee is het Londense Ezra Collective. De band mixt de delicate technische aspecten van jazz met afrobeat en hiphop en vormen op deze wijze de nieuwe lichting van UK jazz. Met respect naar de grootheden in de jazzgeschiedenis maar met de durf om van de gebaande paden af te dwalen brengt het vijfkoppige collectief hoogstaande harmonieuze sound dat werd benoemd als Best Jazz Album tijdens Gilles Peterson’s Worldwide Awards.

 • Mim Suleiman

  Mim Suleiman wordt dikwijls beschreven als “de Mama Africa van de 21eeeuw”. De voormalig metalen-wetenschapster verhuisde in 1980 van Zanzibar naar Londen waar ze zich in 15 jaar ontwikkelde tot een artiest in volle glorie. Ze zingt dikwijls in Swahili en doet dit over door afrobeat, disco, house en funk geïnspireerde instrumentals.

 • Afriquoi

  Ook onstaan uit de rijke melting pot van Londen is de Afrikaanse live-act Afriquoi. Met leden die in het extreemste geval drie decennia verschillen in leeftijd vormt de driekoppige supergroup een unieke sound van traditionele en moderne fusion-muziek. De combinatie van Congolese gitaar, Gambiaanse kola virtuositeit en typerende elektronische UK-invloeden resulteren in een stevige knipoog naar clubmuziek die zich live uit tot een uiterst dansbaar geheel.

 • TootArd

  TootArd heeft volgens de officiële documenten geen nationaliteit. De vijf bandleden beschikken namelijk allen enkel over een A Laissez Passer (Frans voor: sta toe te passeren), want hun huisvesting in het Golan gebergte op de grens tussen Libanon, Syrië, Jordanië en Israël is enkel alleen een huisvesting, en niet een nationaliteit. Deze opmerkelijke situatie heeft ervoor gezorgd dat de band totale muzikale vrijheid heeft gevonden. Grenzen zijn namelijk enkel zichtbaar op kaarten, en niet op de verschillende wijzen waarop muziek kan worden beleefd. Verwacht reggae, dabke en West-afrikaanse bluesmuziek ondersteund door gitaar en saxofoon.

 • Blow 3.0

  De gemaskerde muzikanten van Blow 3.0 brengen puur akoestische muziek met een simpele opzet: twee saxofoons, één drumstel. Het resulteert in een live-performance die verschillende soorten muziekfans bijeenbrengen. Liefhebbers van dance-muziek herkennen er de stompende beats en repetitieve ritmes in, jazzfanaten genieten van verregaande improvisaties en wilde uitbarstingen terwijl rock- en metalheads weer de energie waarderen.

 • Ammar 808

  Sofyann Ben Youssef brengt in het gezelschap van drie mannelijke zangers uit Tunesië, Algerije en Marokko een eclectische en integrerende mix van doorzettende elektronische percussie en aloude en traditionele stijlen. Ammar 808 vormt zeker één van de acts die de nacht van Footprints Festival gaat voorzien van dansbare en frisse geluiden.

 • Sun Mi Hong Quintet

  In 1966 verscheen Wayne Shorter’s compositie “Footprints” op het album “Adam’s Apple” (en later ook op Miles Davis’ “Miles Smiles”) en heeft zich sindsdien ontwikkeld als jazzstandard. Deze zal de basis vormen voor de set van Sun Mi Hong Quintet, bestaande uit oprichtster en drumster Sun Mi Hong en met een klankrijke en krachtige groove als basis voor losse interpretatie.

 • Stranded FM

  Internetradio-platform Stranded FM verrijkt Utrecht en stimuleert lokaal talent om de volledige breedte van het muzikale spectrum tot zich te nemen en te gebruiken bij het creëren van nieuwe kunst in al haar vormen. Zoals zij vaker deden op vooruitstrevende culturele evenementen als Lowlands, CATCH, Gaudeamus, Grasnapolsky en Le Guess Who?, zal Stranded FM tijdens Footprints Festival de ruimte en tijd tussen de verschillende optredens vullen met smaakvolle en nieuwe muziek aansluitend op het programma.

 • Ajabu

  Een van de grootste talenten van de bloeiende Utrechtse scene rondom Stranded FM is Ajabu: zijn voorliefde gaat uit naar dansbare muziek met een exotische weirde twist. Hij nam zijn huidige alter ego aan voor zijn set op Le Guess Who? 2016, alhoewel Ajabu de jaren daarvoor al onder andere aliassen punk, future garage en footwork maakte. Sinds 2012 maakt Ajabu deel uit van het collectief Tropicalismo, dat zijn liefde voor meer soulvolle en niet-westerse muziek aanwakkerde.

Vijf jaar TivoliVredenburg, veertig jaar Grote Zaal
Dit concert is onderdeel van ons dubbele jubileum! Van 24 januari tot en met 27 januari bieden we te veel om mee te maken, voor iedereen. Lees hier meer over ons jubileumprogramma.

Bekijk hier een overzicht van al onze indieconcerten. Wil je op de hoogte blijven van ons indieprogramma, schrijf je dan hier in voor de mailing die we een paar keer per jaar versturen. 

Wellicht vind je ook interessant

za 6 apr 2019

Transition Festival 2019

zo 27 jan 2019

Colin Benders & Metropole Orkest

Electronica meets klassiek en improvisatie meets notenschrift

do 27 dec 2018

3e Keesdag met Kees van Hondt

pan-Europese volksmuziek, polkapop en aanverwante humppakletsers

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord