Zaal open
Verwacht einde
Locatie
TivoliVredenburg
Attend
Facebook-event
Programma
Khruangbin

Texaans trio Khruangbin (Thais voor “Engine Fly”) maakt een warme mix van diverse stromingen uit verschillende tijdperioden van de muzikale geschiedenis. Thaise funk uit de jaren ’60 en Perzische rock uit de seventies ontmoet disco, soul en surfrock resulterend in een ontspannende en laidback sound. Laatste wapenfeit ‘Con Todo El Mundo’ zette dit door en betekende een definitieve stap naar uitverkochte wereldtours.

Jungle By Night

Jungle By Night heeft zichzelf in de afgelopen negen jaar ontwikkeld tot een instrumentale act van wereldformaat. Waar men de term afrobeat het meest gebruikt om dit geluid te beschrijven, dekt dit bij lange na niet de lading. Elektronische invloeden vermengen moeiteloos met jazz, funk, latin en verschillende non-Westerse klanken, ook op nieuw album ‘Livingstone’. De titel vormt een duidelijke knipoog naar de beroemde ontdekker van zuidelijk Afrika David Livingstone. Live uit dit geheel zich tot een ultra-dansbare en explosieve performance die je niet zonder brede lach meemaakt.

Altin Gün

Met Anatolische muziek als drijfveer ontstond in 2016 Altin Gün. In de jaren ’60 en ’70 had westerse rockmuziek van bands als The Doors en Led Zeppelin een grote invloed op vrijzinnige muzikanten in Turkije, welke dit vermengde met traditionele Turkse volksmuziek. Het resultaat was unieke psychedelische rock die 50 jaar later door zes Nederlandse muzikanten opnieuw wordt geïnterpreteerd. Een coverband is het niet, maar vrijwel elke release is gebouwd op een Turkse klassieker. Deze worden vervolgens intensief bewerkt, verknipt en opnieuw gearrangeerd, resulterend in spannende, energieke en unieke psychedelica.

Baloji

Baloji is een Belgische rapper met Congolese roots. Zijn verhaal begon bij de groep Starflam, maar in 2004 verliet hij de groep om zijn eigen weg te kiezen. Deze route bracht hem middels een unieke blend van hip hop, r&b, soul en voornamelijk afrobeat langs o.a Coachella (waar hij Bono uit het publiek trok voor een ad-hoc duet) en de Royal Albert Hall in Londen. The Guardian omschreef Balo als “een punkpriester die funk en ragga samenbrengt” en The Telegraph gaf zijn 2011 album “Kinshasa Succursale” de volle vijf sterren. Ook zijn recentste album “137 Avenue Kaniama” werd lovend ontvangen en resulteert live in een dansbare smeltkroes van smaakvolle klanken.

Ezra Collective

Ook goed ontvangen aan de andere kant van de Noorderzee is het Londense Ezra Collective. De band mixt de delicate technische aspecten van jazz met afrobeat en hiphop en vormen op deze wijze de nieuwe lichting van UK jazz. Met respect naar de grootheden in de jazzgeschiedenis maar met de durf om van de gebaande paden af te dwalen brengt het vijfkoppige collectief hoogstaande harmonieuze sound dat werd benoemd als Best Jazz Album tijdens Gilles Peterson’s Worldwide Awards.

Mim Suleiman

Mim Suleiman wordt dikwijls beschreven als “de Mama Africa van de 21eeeuw”. De voormalig metalen-wetenschapster verhuisde in 1980 van Zanzibar naar Londen waar ze zich in 15 jaar ontwikkelde tot een artiest in volle glorie. Ze zingt dikwijls in Swahili en doet dit over door afrobeat, disco, house en funk geïnspireerde instrumentals.

Afriquoi

Ook ontstaan uit de rijke melting pot van Londen is de Afrikaanse live-act Afriquoi. Met leden die in het extreemste geval drie decennia verschillen in leeftijd vormt de driekoppige supergroup een unieke sound van traditionele en moderne fusion-muziek. De combinatie van Congolese gitaar, Gambiaanse kola virtuositeit en typerende elektronische UK-invloeden resulteren in een stevige knipoog naar clubmuziek die zich live uit tot een uiterst dansbaar geheel.

TootArd

TootArd heeft volgens de officiële documenten geen nationaliteit. De vijf bandleden beschikken namelijk allen enkel over een A Laissez Passer (Frans voor: sta toe te passeren), want hun huisvesting in het Golan gebergte op de grens tussen Libanon, Syrië, Jordanië en Israël is enkel alleen een huisvesting, en niet een nationaliteit. Deze opmerkelijke situatie heeft ervoor gezorgd dat de band totale muzikale vrijheid heeft gevonden. Grenzen zijn namelijk enkel zichtbaar op kaarten, en niet op de verschillende wijzen waarop muziek kan worden beleefd. Verwacht reggae, dabke en West-afrikaanse bluesmuziek ondersteund door gitaar en saxofoon.

Domenique Dumont

Er is niet veel bekend over Lets duo Domenique Dumont, bestaande uit Artūrs Liepiņš (aka Dunian) en Anete Stuce. Zelfs hun eigen label, Antinote Recordings, geef weinig tot niks weg over de artiest. Dat maakt de gelukzalige en dromerige sound van dub, tropicalia, chillwave, ye-ye, bossa nova en nog veel meer niet minder smakelijk. Door velen omschreven als “music for the beach”, een vergelijking die perfect op z’n plaats valt wanneer de eerste tonen van Le Soleil dans le Monde ontstaan.

Blow 3.0

De gemaskerde muzikanten van Blow 3.0 brengen puur akoestische muziek met een simpele opzet: twee saxofoons, één drumstel. Het resulteert in een live-performance die verschillende soorten muziekfans bijeenbrengen. Liefhebbers van dance-muziek herkennen er de stompende beats en repetitieve ritmes in, jazzfanaten genieten van verregaande improvisaties en wilde uitbarstingen terwijl rock- en metalheads weer de energie waarderen.

Ammar 808

Sofyann Ben Youssef brengt in het gezelschap van drie mannelijke zangers uit Tunesië, Algerije en Marokko een eclectische en integrerende mix van doorzettende elektronische percussie en aloude en traditionele stijlen. Ammar 808 vormt zeker één van de acts die de nacht van Footprints Festival gaat voorzien van dansbare en frisse geluiden.

Peluché

Het driekoppige Peluché, eveneens uit Londen, brengt een frisse blend van dub, funk en pop maar doet dit op vaak onconventionele wijze. Deze eigenaardigheid werd door The Guardian omschreven als een 80’s punk bubbelbad, maar de band vat het zelf beter samen: “Sensual and evocative, but if you want to know more you’ll have to come and enjoy the live experience.”

Dijf Sanders

Dijf Sanders is een multi-instrumentalist en instrumentenbouwer uit Gent. Live wordt hij ondersteund door Nathan Daems op sax en Arabische fluit, waardoor de (on)wereldse mix van experimentele exotica, jazz en elektronica volledig tot leven komt. Een uiterst bedwelmende en soms transcendentale kracht dankzij het gebruik van zowel onconventionele instrumenten als samples van non-westerse dieren, en natuurlijk de muzikaliteit van Sanders zelf.

Yīn Yīn

De Maastrichters Kees Berkers en Yves Lennertz vormen Yīn Yīn, een naam ontstaan uit de verschillende waarden die numerologie koppelt aan het cijfer één, twee en twaalf. Het duo onttrekt voornamelijk inspiratie uit zuidoost Aziatische muziek uit de jaren 60 en 70, maar combineert dit vanuit hun extreem rijke muziekkennis met genres als wereldmuziek, disco, funk en elektronische muziek. Debuut tape “Pingpxng” ontstond na eindeloos heen-en-weer proces tussen de bandleden en kwam in de zomer van 2018 enkel uit op een cassettetape.

Asa Moto

Asa Moto is een dj- en producersduo uit Ghent. Sinds hun eerste release op het legandarische label DEEWEE staan de Gentse mannen bekend om hun unieke en quirky house en tourde ze door Europa met label-bazen Soulwax. Zelf omschrijven ze hun sound als “electronic music trying to sound acoustic… or something like that”. Uiterst dansbaar in ieder geval, en dus geen verrassing dat Pandora Foyer tijdens de Footprints nacht hun playground is.

Los Calxunxos Tuyos

Los Calxunxos Tuyos is het best beschreven als “odd but wonderful”. Het duo, bestaande uit Jos de Haas (New Cool Collective) en Stefan Schmid (Zuc103, Duo Hygiene), combineren italo, boogie, latijnse en afrikaanse invloeden resulterend in een explosieve danscocktail. Deze energieke knal wordt vaak ingeleid door net-geen-liftmuziek en kan zonder waarschuwing de zaal ingeslingerd worden.

Sun Mi Hong Quintet

In 1966 verscheen Wayne Shorter’s compositie “Footprints” op het album “Adam’s Apple” (en later ook op Miles Davis’ “Miles Smiles”) en heeft zich sindsdien ontwikkeld als jazzstandard. Deze zal de basis vormen voor de set van Sun Mi Hong Quintet, bestaande uit oprichtster en drumster Sun Mi Hong en met een klankrijke en krachtige groove als basis voor losse interpretatie.

Niels Broos x Jamie Peet

Toetsenbordspeler Niels Broos is niet alleen een exponent van dit bewegelijke muzikale tijdperk, hij is ook een van de belangrijkste Nederlandse aanstichters van een urgente sound die de gulden snede vindt tussen hiphop, elektronica en jazz. Broos was een gedistingeerd lid van het Kyteman Orchestra en een spil in het werk van Binkbeats en Jameszoo (met wie hij samenwerkte op zijn nieuwste Brainfeeder-album). Drummer Jamie Peet woont in Amsterdam en begon vanaf zijn vijfde met drummen. Hij is een van de meest gewilde drummers van het moment. Zijn spel kan omschreven worden als zeer expressief en zeer interactief.

Stranded FM

Internetradio-platform Stranded FM verrijkt Utrecht en stimuleert lokaal talent om de volledige breedte van het muzikale spectrum tot zich te nemen en te gebruiken bij het creëren van nieuwe kunst in al haar vormen. Zoals zij vaker deden op vooruitstrevende culturele evenementen als Lowlands, CATCH, Gaudeamus, Grasnapolsky en Le Guess Who?, zal Stranded FM tijdens Footprints Festival de ruimte en tijd tussen de verschillende optredens vullen met smaakvolle en nieuwe muziek aansluitend op het programma.

Ajabu

Een van de grootste talenten van de bloeiende Utrechtse scene rondom Stranded FM is Ajabu: zijn voorliefde gaat uit naar dansbare muziek met een exotische weirde twist. Hij nam zijn huidige alter ego aan voor zijn set op Le Guess Who? 2016, alhoewel Ajabu de jaren daarvoor al onder andere aliassen punk, future garage en footwork maakte. Sinds 2012 maakt Ajabu deel uit van het collectief Tropicalismo, dat zijn liefde voor meer soulvolle en niet-westerse muziek aanwakkerde.

Ramses3000

Ramses3000 is het alter-ego van Caïro Liberation Front’s Yannick Verhoeven. Als DJ grijpt de Utrecht-local de mogelijkheid met beide handen aan om zijn sound breder te trekken dan de Egyptische electro cha3bi die doorgaans het feestje van CLF van de vloer trekt, zoals hij dit eerder deed op bijvoorbeeld Le Guess Who?. Experimentele dansmuziek zonder rekening te houden met landsgrenzen.

2manydjs, Krystal Klear, Joost van Bellen & Katjang Pedis

Dit programma maakt niet deel uit van Footprints festival, maar is wel gratis toegankelijk voor Footprints bezoekers. Klik hier voor meer informatie & tickets.

Ronda, 00:00-06:00

Dat er te veel dj’s op de wereld zijn, staat vast. Maar van 2manydjs is er maar één. De feestbeesten uit Gent, uitvinders van de mash-up, alter ego van indiedanceband Soulwax en de ultieme keus om TiVre’s eerste lustrum uitbundig mee te vieren. Met hun meestermix van discopopelectrotechhouseindiefunkenrocknroll krijgen de broertjes Dewaele zelfs een standbeeld aan het dansen. Een kwaliteit die natuurlijk ook volop aanwezig is bij Neutron Dance-vloerkoning Krystal Klear, RAUW-baasbovenbaas Joost van Bellen en funky local Katjang Pedis. Happy b-day!

Live podcasts

Tijdens de live podcast-sessies in Club Nine woon je interessante gesprekken bij van de verschillende creatieve makers die aanwezig zijn op Footprints. Zo zullen Khruangbin, Jungle By Night, Altin Gün, Ammar 808, Footprints ontwerpster Margaux Carpentier en een nog bekend te maken artiest hun inspiraties, visies en gedachten delen over muziek, kunst en nog veel meer. Leendert van der Valk, schrijver van het boek “Voudou” en recensent Afrikaanse en Afro-Caribische muziek bij NRC, zal de podcasts hosten.

Let op: als je een podcast sessie wilt bijwonen dien je bij aanvang in de zaal te zijn. Hierna is het niet meer mogelijk om de sessie bij te wonen. 

Spoken Word

Footprints meets spoken word: wie inspireerden deze woordkunstenaars in hun werk?

Jörgen Gario UNOM – verbonden aan Poetry Circle Nowhere, speelde al eerder op oa Oerol, De Parade, Tolhuistuin, Winternachten. “Dichter en muzikant Jörgen Gario (AKA UNOM) staat bekend om zijn betoverende optredens waarin hij muziek en poëzie tot een rauwe vorm van expressie vlecht, bomvol met energie en positiviteit.”

Onias Landveld – stadsdichter van Tilburg, spoken word artist, winnaar Van Dale Spoken word award, stond oa op Oerol, Mensen Zeggen Dingen, Bijlmer Parktehater en vele andere plekken

Pink Oculus is het alter ego van de Amsterdamse artieste en producer Esperanza Denswil. Deze innovatieve artiest maakt een uitdagende melange van hiphop, jazz, soul, funk en elektronica. En spoken word.

Joost van Kersbergen – Troubadour en woordkunstenaar. Joost stond twee keer in de finale van de Grote Prijs van Nederland, speelde op met o.a. Blaxtar en Typhoon op festivals als Parkpop en Lowlands, en zalen als Melkweg, Paradiso en 013. Was vaste columnist van het FunX-programma ‘Spoken’.

Hosted by Jennifer Muntslag – Jennifer schrijft, acteert, rapt en presenteert. Van kleins af aan voelt ze zich thuis op het podium en ze is inmiddels vaste MC van evenementen als het Roots Festival, Poëzie Revues in de OBA tot clubavonden in de Paradiso en Melkweg.

Footprints

Festival met Khruangbin, Jungle By Night, Altin Gün, Baloji en meer

Geweest

Tijdens Footprints worden traditionele en moderne geluiden vermengd met invloeden uit verre windstreken. Het programma volgt de voetsporen die ons van het bekende pad wegleiden, en naar een plek brengen waar avontuurlijke muziek alle ruimte krijgt. Nieuwe geluiden worden toegevoegd aan gevestigde stromingen door makers die de durf hebben om daar een eigen draai aan te geven. Door elektronica toe te voegen, door genres te vergeten en de ongeschreven wetten van de muziek links te laten liggen.

Tickets
Reguliere tickets voor het hele festival zijn uitverkocht. Er zijn nog wel nachttickets beschikbaar voor €15, die toegang geven tot het Footprints nachtprogramma (vanaf 22:00 uur in de bovenzalen)(18+). Zowel de reguliere tickets en de nachttickets geven ook toegang tot 2manydjs, Krystal Klear en Joost van Bellen (in Ronda vanaf 00:00).

Dijf Sanders heeft zijn show om 21:30 uur helaas moeten afzeggen, maar gelukkig hebben we YĪN YĪN bereid gevonden om zijn plek in de Pandora foyer in te nemen. Mocht je hun show om 16:45 uur in Cloud Nine moeten missen, dan kun je het later op de avond dus nog een keer proberen!

Vijf jaar TivoliVredenburg, veertig jaar Grote Zaal
Dit concert is onderdeel van ons dubbele jubileum! Van 24 januari tot en met 27 januari bieden we te veel om mee te maken, voor iedereen. Lees hier meer over ons jubileumprogramma.