zaterdag 12 februari 2022

Footprints Festival

Traditionele en moderne geluiden vermengd met invloeden uit verre windstreken

17:00
zaal open
04:00
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

programma

 • Antal

  De muzikale wereld van Antal proberen samen te vatten met een paar losse aanduidingen als house of techno zou zinloos zijn. De oprichter van de Amsterdamse platenzaak en label Rush Hour draait net zo makkelijk latin, samba, afro, disco, funk en soul. En dus is er maar een enkele garantie te geven: ultra dansbaar!

 • Asa Moto

  Olivier Geens en Gilles Noé vormen samen het producer duo Asa Moto. Verwacht producties die binnen het elektronische spectrum alle hoeken raken maar vooral quirky, weird en onverwachts de dansvloer op stuiteren.

 • De Schuurman

  Bubblin’ house met trance synths, rap samples en een bijna overdadig hoeveelheid percussie tekenen de muziek van De Schuurman. De genialiteit van de producer/dj uit Den Haag zit in de eenvoud die je ook ziet in zijn songtitels: Nu Ga Je Dansen!

 • Emma Jean Thackray

  Londen staat bekend als de plek waar jazz constant wordt vernieuwd en gemengd met genres van dichtbij en ver weg. Emma Jean Thackray ademt en leeft dit principe en fuseert op haar debuutalbum Yellow elk genre dat je kan bedenken, resulterend in jazz dat je vooral staand en in een actieve houding tot je moet nemen.

 • Gaye Su Akyol

  Met de release van haar eerste internationale album Hologram Ĭmparatorluğu vestigde Gaye Su Akyol zichzelf als een van Turkije’s meest dwingende jonge stemmen en meest opwindende sonische ontdekkingsreizigers. Haar werk als singer-songwriter, producer en audio/visueel conceptualist combineert traditionele invloeden met futuristische surf, post-punk en elektronische invloeden.

 • Hermanos Gutiérrez

  Hermanos Gutiérrez is een tweekoppige instrumentale band gevormd door de broers Alejandro en Stephan Gutiérrez. Met het Latijns-Amerikaanse geluid uit de jaren vijftig als basis nemen ze de luisteraars mee op reis door prachtige geluiden zonder vocalen.

 • James BKS & The New Breed Gang

  De Frans-Kameroense James BKS omschrijft zijn muziek zelf als “a new breed of african music”. Zijn producties klinken als een muzikale en persoonlijke verkenningstocht tussen Europa, Afrika en Amerika in een jasje van vrolijke pop arrangementen. Na een carrière als film componist besloot hij op eigen naam muziek uit te brengen, waaronder de ultra dansbare en feel good single New Breed.

 • Kamma & Masalo

  Zomer in februari, het kan. Tenminste, als je Kamma & Masalo samen achter de draaitafels zet. De twee hebben een synergie die verder gaat dan een om de beurt een plaat aan zetten. Verwacht een consistente stroom van feel good disco, funk en meer tot diep in de nacht.

 • L'Éclair

  Nadat ze in 2015 hun eerste stappen in Londen zetten, bouwde het Zwitserse duo L’Éclair uit tot een ingespeeld combo. Het sextet is geïnspireerd door groove en seventies krautrock. Na hun debuutalbum kwamen ze in 2019 met de geweldig groovende EP Sauropoda, waarop ze free jazz in een erg relaxede dubby kraut-melange serveren.

 • Loshh

  De in Londen gevestigde Nederlands/Nigeriaanse artiest Loshh produceert rokerige latin-getinte, percussie-zware tracks met een flinke dosis funk. De in 2021 uitgebrachte EP ÍFARADÁ werd midden in de lockdown geproduceerd, wat zorgde voor volledige focus op zijn diepste en ook donkerste gedachten en emoties.

 • Motie van Wanvrouwen

  De vrouwen van het Utrechtse Bankra Bike collectief bundelen hun krachten en trakteren op hete beats, knallende ritmes en een vleugje house. Tegen stilstaan? Stem dan VOOR de Motie van Wanvrouwen!

 • Pachyman

  Als jonge muzikant die zijn weg zocht raakte Pachy García geobsedeerd door oude Jamaicaanse dubplaten, zoals die van King Tubby en Scientist, en ontwikkelde hij een vastberadenheid om dezelfde stemming op zijn eigen manier te creëren. Met zijn nieuwe album The Return of the Pachyman wil García laten zien dat de Caribische stroming transnationaal is, een geluid die weerklinkt van Jamaica tot San Juan en van Europa tot Californië.

 • Ruby Rushton

  Het jazzkwartet Ruby Rushton is een van de meest toonaangevende, vooruitstrevende en productieve bands uit de bloeiende Londense jazzscene. Sinds de release van hun debuutalbum, dat een nieuwe generatie kennis liet maken met jazzmuziek, hebben ze een leidende rol gespeeld in de Britse jazzscene. De muziek is geworteld in de spirituele concepten van jazzhelden als John Coltrane en Yusef Lateef, terwijl invloeden uit de hiphop, Afrobeat, bebop, jazz-funk en geluiden uit de underground worden overgenomen.

 • The Zenmenn

  Hoewel er weinig over de band bekend is gemaakt, wordt het werk van The Zenmenn door schrijver Winton Rousseau omschreven als een “experiment in harmonische convergentie voortkomend uit een diep respect voor kosmische symmetrie en een verzet tegen de heersende tijdgeest”. In een poging tot het samenvatten van debuutalbum Enter The Zenmenn komen we niet verder dan een blend van chillwave, funk, aziatische invloeden en meer. Snap je?

 • Waxfiend

  Je kent hem wellicht als gezicht van populaire hiphopclubnight Encore of gewoon als de steengoede dj die hij is, maar Waxfiend is anno 2021 op een missie: meer amapiano, afrotech en gqom op de Nederlandse dansvloer. Tijdens Amsterdam Dance Event was daar de showcase en het bewijs: de Zuid-Afrikaanse dancegenres zijn niet te weerstaan en vooral even gevarieerd als dansbaar.

leeftijd
18+ (ID verplicht)
zaterdag 12 februari 2022

Footprints Festival

Traditionele en moderne geluiden vermengd met invloeden uit verre windstreken

Tijdens Footprints Festival worden traditionele en moderne geluiden vermengd met invloeden uit verre windstreken. Het programma volgt de voetsporen die ons van het bekende pad wegleiden, en naar een plek brengen waar avontuurlijke muziek alle ruimte krijgt.

Ook dit jaar reizen artiesten uit alle hoeken van de wereld af naar Utrecht voor Footprints Festival. Van Engeland, België en Zwitserland tot Turkije, Nigeria, Puerto Rico maar ook Nederland: alle acts verwerken verschillende roots, invloeden en technieken in hun werk, resulterend in prikkelende, dansbare en horizonverbredende muziek.

Een mooie weergave van wat er nu gaande is in de popmuziek. Voor kleine ontdekkingen ga je naar een festival als Footprints.
Gijsbert Kamer De Volkskrant

Artwork: Samira Charroud