CHECK ONS

INDIEPROGRAMMA
Zaal open
Programma
Locatie
TivoliVredenburg
Attend
Facebook-event
⇢ Timetable

Klik op de timetable voor een grotere versie

The Comet Is Coming

Het Londense trio The Comet Is Coming gaat dwars door alle muzikale grenzen heen met hun kosmische mix van jazz, funk, electronica, drum ‘n’ bass, spacerock, ska en hiphop. Wat verwacht je anders van een band met Sun Ra als inspiratiebron? Over de ruimte gesproken: let vooral op stersaxofonist King Shabaka!

Tshegue

Rechtstreeks uit de suburbs van Parijs komt het afropunkduo Tshegue, ofwel Faty Sy Savanet (geboren in Congo) en Nicolas Dacunha. Opzwepende tribale ritmes worden door Tshegue vermengd met invloeden uit de garagerock. Hun geluid is spiritueel en wild, zonnig en donker, man en vrouw, body en soul!

Ibibio Sound Machine

Het eclectische Engelse gezelschap Ibibio Sound Machine bestaat uit acht mensen, maar kijk niet raar op als dat op het podium nog wat oploopt. De formatie met frontvrouw Eno Williams combineert dikke vette jarentachtigfunk en -disco met afrobeat en krijgt zelfs een jaarvergadering van notarissen nog aan het dansen!

The Mauskovic Dance Band

De Amsterdamse formatie The Mauskovic Dance Band zijn de Ramones van de afrocaribische spacesound. Niet alleen hebben de vijf leden dezelfde achternaam, ze laten ook elk podium rokend achter. Je hoort afrobeat, no-wave en cumbia, of hoe een minimale beat maximaal effect heeft. Helemaal Mauskovic!

Imarhan

Dat de funky woestijnblues van de Algerijnse vijfmansband Imarhan soms doet denken aan het werk van hun landgenoten Tinariwen, is niet zo vreemd: frontman Iyad Moussa Ben Abderahmane van Imarhan is familie van de bassist van Tinariwen. Verwacht een sensuele en sensationele portie toearegrock!

Flamingods

De viermansband Flamingods opereert vanuit Londen, maar hun roots liggen in onder meer Bahrein, Jamaica en India. Het is dan ook niet zo vreemd dat hun muziek wordt betiteld als exotische psychedelica. Op hun nieuwste album hoor je ook disco, funk en zelfs een echo van dat andere Engelse bandje, de Beatles!

Esa

Met de Zuid-Afrikaanse Londenaar Esa haalt Footprints het absolute zonnetje in huis. De goedlachse dj/producer pepert zijn house behalve met funk en disco vooral met tropical stijlen uit Afrika en Latijns Amerika en zette zo o.a. al eens ADE en Dekmantel in vuur en vlam.

Orpheu The Wizard

The sky is the limit bij Orpheu The Wizard, of liever gezegd: het universum. Niemand die dieper digt dan de Amsterdamse dj, Dekmantel-resident en mede-oprichter van Red Light Radio, maar hoe weird en spaced out zijn sound soms ook, de beat blijft onweerstaanbaar.

PONGO

Footprints By Night krijgt een extra adrenaline injectie met PONGO, kuduro-vernieuwer par excellence. De geboren Angolese leerde het vak als zangeres van Buraka Som Sistema en mixt haar Afrikaanse roots met EDM, bass, dancehall en pop. Meet the queen of neo-kuduro!

Yīn Yīn

De Maastrichters Kees Berkers en Yves Lennertz vormen Yīn Yīn, een naam ontstaan uit de verschillende waarden die numerologie koppelt aan het cijfer één, twee en twaalf. Het duo onttrekt voornamelijk inspiratie uit zuidoost Aziatische muziek uit de jaren 60 en 70, maar combineert dit vanuit hun extreem rijke muziekkennis met genres als wereldmuziek, disco, funk en elektronische muziek. Debuut tape “Pingpxng” ontstond na eindeloos heen-en-weer proces tussen de bandleden en kwam in de zomer van 2018 enkel uit op een cassettetape, het debuut album ‘The Rabbit That Hunts Tigers’ volgde in oktober 2019.

Faraj Suleiman

De Palestijnse pianist Faraj Suleiman is een van de belangrijkste nieuwe componisten uit de Arabische wereld. Midden-Oosterse melodieën mixt hij vloeiend met jazz, tango en klassieke muziek en hij speelt net zo makkelijk solo als met groot orkest. Op zijn meest recente album blijkt hij ook nog te kunnen zingen!

Los Bitchos

Als een fles tequila muziek zou kunnen maken, zou dat klinken als Los Bitchos. Deze vrolijke vijfvrouwsformatie uit Engeland maakt ‘instrumental psychedelic sunshine cumbia’, zoals ze het zelf noemen. Wij noemen het opzwepende, Tarantino-achtige surfrock waarop het heerlijk dansen is – met of zonder tequila!

https://www.youtube.com/watch?v=FECXNJ_XUKA

Moonlight Benjamin

Moonlight Benjamin is behalve zangeres/muzikante ook nog voodoopriesteres. Vandaar waarschijnlijk dat het werk van de Haitiaanse een onmiskenbaar bezwerende kwaliteit heeft. Haar invloeden: kerkzang en voodoomuziek uit haar jeugd, westerse rock en jazz in het algemeen. Het resultaat: voodoo-bluesrock!

Wacław Zimpel

De Poolse klarinettist Waclaw Zimpel heeft een keurige klassieke opleiding genoten, maar dat weerhoudt hem er niet van flink te experimenteren. Deze muzikale kameleon serveert net zo makkelijk minimal music en freejazz op een bedje van electronica als Indiase, Marokkaanse en Japanse stukken!

Kefaya ft Elaha Soroor

De Afghaanse zangeres Elaha Soroor moest haar thuisland ontvluchten vanwege haar uitgesproken meningen over onder meer vrouwenrechten. Zij en het bekroonde collectief Kefaya bundelen hun krachten voor een frisse en levendige kijk op Afghaanse volksmuziek, waarbij jazz en dub vermengen met klassieke Indiase folksongs en elektronica resulterend in ‘een uitdagende viering van vrijheid en internationalisme’.

WaxFiend


Met WaxFiend weet je wat je krijgt: een kolkende dansvloer, zweet langs de muren en een ultra eclectische blend: normaal met een focus op house tot hiphop en R&B, maar binnen de kaders van Footprints het accent op bass, dancehall en vooral gqom!

Catu Diosis

Catu Diosis uit de Oegandese hoofdstad Kampala is een van de jonge helden van de groeiende Oost-Afrikaanse clubscene. De flamboyante dj/producer roert zich er o.a. als resident van het hippe Nyege Nyege-festival, en overrompelt je met een opwindende combi van bass en afro.

Mama Africa Soundsystem

Pandora stookt op de vooravond de nachttemperatuur meteen op tot tropische waarden, dankzij de selectors van Mama Africa, de clubnight met de lekkerste grooves van het zuidelijke continent. Van afrobeat tot highlife, van coupé-dégalé tot azonto, van kuduro tot ndombolo. Dans, mama, dans!

Young Jazz Society ft. Joris Posthumus

Young Jazz Society is niet alleen jong, maar ook groot: deze Utrechters stoppen de big in bigband, want ze zijn maar liefst met z’n achttienen. Zoals het jonge honden betaamt hebben ze een verfrissende nieuwe kijk op muziek in het algemeen en jazz in het bijzonder. Speciaal voor Footprints presenteren ze onder leiding van Willem Friede (New Cool Collective) een set die zich helemaal richt op Japanse jazzmuziek. Stukken van Japanners, zoals Toshiko Akiyoshi en Tokyo’s Bad Boys, maar ook over Japanners: nummers van Willem Friede geïnspireerd op het Japanse uitgaansleven van de Pachinko-gokhallen en de Lolita-kledingstijl, op Japanse mythologie en op de anime Cowboy Bebop. Saxofonist Joris Posthumus (Tokyo’s Bad Boys) fungeert deze avond als gastsolist.

Adjuma

Vinyllover Adjuma liet zich het afgelopen jaar kennen als een nieuwe frisse loot aan de Utrechtse dj-boom. Met haar loeihete combi van funk, afro, disco en house doet ze de chilipeper waaraan ze haar artiestennaam te danken heeft, alle eer aan. Must witness!

https://soundcloud.com/eva-maasen/disko-disko-filmcafe-14-09

Stranded FM


Internetradio-platform Stranded FM verrijkt Utrecht en stimuleert lokaal talent om de volledige breedte van het muzikale spectrum tot zich te nemen en te gebruiken bij het creëren van nieuwe kunst in al haar vormen. Zoals zij vaker deden op vooruitstrevende culturele evenementen als Lowlands, CATCH, Gaudeamus, Grasnapolsky, Le Guess Who? en natuurlijk de eerste editie van Footprints, zal Stranded FM ook dit jaar de ruimte en tijd tussen de verschillende optredens vullen met smaakvolle en nieuwe muziek aansluitend op het programma.

Site: stranded.fm
Line-up: goodthingman, Afrodisiac, Nelson, United Colors, DJ Pyrana & Gente Quente

 

Footprints Festival

Traditionele en moderne geluiden vermengd met invloeden uit verre windstreken

Geweest

Na een uitverkochte editie in januari 2019 is Footprints in 2020 terug voor haar tweede editie! Tijdens het festival worden traditionele en moderne geluiden vermengd met invloeden uit verre windstreken. Het programma volgt de voetsporen die ons van het bekende pad wegleiden, en naar een plek brengen waar avontuurlijke muziek alle ruimte krijgt.

Ook dit jaar reizen artiesten uit alle hoeken van de wereld af naar Utrecht voor Footprints Festival. Van Engeland, Frankrijk en Polen tot Algerije, Bahrein en India: alle acts verwerken verschillende roots, invloeden en technieken in hun werk, resulterend in prikkelende, dansbare en horizonverbredende muziek. Check hieronder de volledige line-up en het verhaal van elke act.