Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
zaterdag 16 november 2019

Festival van het Nederlandse Lied

het verdriet van Utrecht

zaterdag 3 oktober 2015

Festival van het Nederlandse Lied

het verdriet van Utrecht

Dit jaar krijgt het Festival de ondertitel “het verdriet van Utrecht”.
Grachtensmart bestaat 25 jaar en heeft een wedstrijd uitgeschreven om een heuse Utrechtse smartlap cadeau te kunnen doen aan de stad. Er zijn 3 genomineerden. Het Utrechtse publiek kan nu al hun stem uitbrengen op hun website. Er zijn dit jaar alleen maar Utrechtse koren uitgenodigd. Tijdens het Festival gaan ze de liedjes een paar keer zingen en mag het publiek ook een stem uitbrengen. ’s Avonds komt de burgemeester om de winnaar bekend te maken en de prijs uit te reiken.

Grachtensmart nomineert 3 smartlappen
Het Jubeljaar 2015 is begonnen met een wedstrijd die Grachtensmart heeft uitgeschreven. Deze wedstrijd leidt tot de eerste echte Utrechtse smartlap. Blijkbaar hebben veel mensen zich aangesproken gevoeld. Uiteindelijk zijn er 34 inzendingen door de commissie beoordeeld. De inzending moest in elk geval voldoen aan twee criteria. Zo moet het lied, zonder enige twijfel, over Utrecht gaan en het lied moet de kenmerken bevatten van een smartelijk levenslied. De drie genomineerde liedjes zijn (in willekeurige volgorde):

Plompetorengracht geschreven door Gijsbert van der Linden

Schele Miep van de hand van  Herman van Tongerloo en

Weesfiets door Annette de Haas.

U kunt de liedjes eerst nog eens beluisteren voordat u uw stem uitbrengt door te klikken op links die gekoppeld zijn aan de liedjes.

Tijdens enkele voorrondes in de verschillende wijken zal het Utrechtse publiek gelegenheid krijgen mee te stemmen. De score van deze peiling zal een onderdeel zijn van de definitieve telling. De winnaar zal worden gekozen tijdens het Festival van het Nederlandse Lied op 3 oktober van dit jubeljaar.

Zie ook