dinsdag 27 maart 2018

Femke Halsema over vrijheid

Opening Vrijheidscolleges 2018

geweest
19:15
zaal open
20:00
aanvang

Tijden zijn onder voorbehoud.

programma

Lezing Femke Halsema
Met bijdragen van
Anousha Nzume en Massih Hutak

locatie
dinsdag 27 maart 2018

Femke Halsema over vrijheid

Opening Vrijheidscolleges 2018

geweest

Wie zijn wij? Bestaat er zoiets als een ‘Nederlandse cultuur’? Hoe is deze ontstaan, en wordt deze nu bedreigd? Dat vraagt Femke Halsema, voormalig leider van GroenLinks en nu auteur, programmamaker en bestuurder, zich af in haar college op 27 maart. Met verhalen, foto’s, videobeelden en muziekfragmenten toont zij een caleidoscopisch en optimistisch beeld van het moderne Nederland en de uitdagingen waarvoor wij staan.

Met dit college, geïnspireerd op haar voorstelling Een Vrij Land, opent Halsema de reeks Vrijheidscolleges 2018. De colleges zijn een jaarlijkse serie lezingen van bekende opiniemakers en denkers, waarbij de Four Freedoms van Franklin D. Roosevelt het uitgangspunt zijn. De Vrijheidscolleges vinden plaats in de aanloop naar en op 5 mei en worden georganiseerd in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals.

Schrijfster / columniste Anousha Nzume en schrijver / rapper Massih Hutak reflecteren na afloop op de lezing. Beide zijn spreker tijdens de Vrijheidscolleges 2018.

De opening van de Vrijheidscolleges wordt georganiseerd door Vrijheidscolleges, Bevrijdingsfestival Utrecht en TivoliVredenburg, met ondersteuning van Stichting Dialoog.

 


Bestel de boeken van de sprekers van de Vrijheidscolleges van tevoren!
Ben je nieuwsgierig naar de boeken van Femke Halsema (Nergensland, Pluche) en Anousha Nzume (Hallo witte mensen)? In de webshop van boekwinkel Savannah Bay vind je een alvast selectie boeken. Je kunt ze vast online bestellen en betalen bij boekwinkel Savannah Bay. Kies bij het bestellen voor de optie ‘afhalen in de winkel’ en vermeld bij de opmerkingen dat je het boek afhaalt tijdens de presentatie. Je kunt het boek dan ophalen bij hun boekenstand in de zaal. Uiteraard zijn de boeken ook op de avond zelf te koop. Je kunt ter plekke cash en met pin betalen.

+++

Over de Vrijheidscolleges
Vrijheid is kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Dagelijks worden we overspoeld met nieuws waaruit deze kwetsbaarheid blijkt. De in 1941 door Roosevelt geformuleerde Four Freedoms blijken anno 2018 nog steeds actueel en relevant: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek. Het zijn de vier waarden waarop onze samenleving gebaseerd is. Waarden die ons voorhouden hoe we met elkaar omgaan, dat we gelijkwaardig zijn en dat we respect en betrokkenheid moeten tonen voor elkaar. Vrijheidscolleges wil aan de hand van deze Four Freedoms een bijdrage leveren aan het debat over vrijheid en actuele onderwerpen agenderen. Verleden en heden worden hierbij nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld.

De Vrijheidscolleges 2018 worden van 27 maart tot en met 5 mei gegeven door: Afshin Ellian, Anousha Nzume, Femke Halsema, Fresku, Herman Pleij, Jan Terlouw, Joseph Oubelkas, Lucas de Man, Massih Hutak en Tinkebell. Kijk voor het volledige programma op www.vrijheidscolleges.nl