Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Werk van Kate Moore, Calliope Tsoupaki, Rozalie Hirs, Renske Vrolijk, Annelies van Parys, Anda Kryeziu, Yiran Zhao, Aleksandra Bajde, Georgia Nicolaou, Barbara Okma

Uitvoerenden

Bauwien van der Meer sopraan
Caecilia Boschman piano
Jorinde Keesmaat regie

Locatie
Club Nine
Attend
Facebook-event

Fantastic Women

over vrouwelijke makers in de kunst

Geweest

De laatste jaren komt er gelukkig steeds meer aandacht voor vrouwelijke componisten, want er wordt ongelofelijk veel mooie muziek geschreven door vrouwelijke toondichters. Met het recital Fantastic Women brengen sopraan Bauwien van der Meer en pianist Caecilia Boschman een ode aan deze fantastische, vrijgevochten dames.

Na afloop van het concert gaan we met onder meer Jorinde Keesmaat en mediawetenschapper Linda Duits in gesprek over de positie van vrouwelijke makers in de kunst.

Belevingswereld van vrouwen centraal
Het concert ‘Fantastic Women’ heeft de statuur van een liedrecital en de levendigheid van een variété-act. In dit project stellen tien componistes aan de hand van indringende actuele muziek en teksten de positie van vrouwen in de 21e eeuw aan de orde. Vrouwen van Tunesische, Nederlandse, Australische, Cypriotische en nog zes verschillende achtergronden. Van enkele van hen wordt een bestaand, ten onrechte nog maar zelden gehoord werk uitgevoerd, maar de meeste stukken zijn speciaal voor dit project geschreven. De regie van dit ‘all female’ project is in handen van Jorinde Keesmaat, die als geen ander in staat is met minimale middelen een krachtig verhaal te vertellen.

Bauwien van der Meer: “In zijn 'Frauenliebe und Leben' bezong Robert Schumann in 1840 de prille verliefdheid van een meisje, haar huwelijksperikelen, het kinderen baren en het treuren om de dood van haar man. Niet ongebruikelijk in die tijd, ook zelfs niet lang daarna: beroemde vrouwenpersonages uit de lied- en operacultuur zijn meestal geschreven door een man. Maar wat hebben vrouwen zelf te zeggen? Wat is hun perspectief op de wereld, wat is hun toon?”