talks, colleges, festivals en meer

ons kennis- en debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Alle Faal Festival-bezoekers kunnen na afloop gratis afdansen bij de afterparty One Hit Wonders in Pandora.

Locatie
TivoliVredenburg
Attend
Facebook-event
Line-up
Tim Hofman

Tim Hofman is een Nederlandse presentator, journalist, dichter en columnist. Hij is de presentator van het online programma BOOS, en zet zich op verschillende manieren in om de belangen van jongeren te agenderen. In Hertz houdt Tim een pleidooi voor mannelijke kwetsbaarheid. Want waarom vinden we eigenlijk dat mannen altijd maar stoer moeten zijn en niet over hun gevoelens mogen praten?

Francine Oomen

Hoe overleef ik… de prestatiegeneratie? Boekenwurmen – en fans van de ‘Hoe overleef ik…’-serie zijn inmiddels opgegroeid en staan voor nieuwe uitdagingen. Francine Oomen is back en schiet je te hulp! Tijdens de Survivalsessie met Francine kun jij je struggles delen, en gaat zij met het publiek op zoek naar survivaltips om te dealen met jouw dilemma’s.

Thijs Launspach

Hoe houd je je staande in een wereld van prestatiedruk, geluksterreur en idioot hoge verwachtingen? Psycholoog, schrijver en (TEDx-) spreker Thijs Launspach, auteur van de boeken ‘Fokking druk’, ‘Werk kan ook uit’ en ‘Je bent al genoeg’, wijst jou de weg uit de ratrace.

Irene Schouten en Gregory Sedoc

Als topsporter wil je altijd optimaal presteren; falen is geen optie. Tel daarbij de verwachtingen van sportminnend Nederland op en de druk op de ketel is compleet. Hoe gaan (oud) topatleet Gregory Sedoc en schaatser Irene Schouten om met prestatiedruk die komt kijken bij een bestaan als topsporter?

Splinter Chabot

Splinter Chabot is schrijver, programmamaker, presentator en politicoloog. Hij is auteur van de roman ‘CONFETTIREGEN’ en presenteerde voor AVROTROS zijn eigen talkshow ‘SPLNTR!’. In de Hertz neemt hij met verschillende gasten (persoonlijke) prestatiedruk onder de loep.

Dzifa Kusenuh

We voelen ons nooit goed genoeg, maar waar komt die druk eigenlijk vandaan? Dzifa Kusenuh (3 Op Reis, Spuiten en Slikken, Expeditie Robinson) gaat samen met jou op zoek naar het antwoord. Tijdens de avond interviewt ze verschillende experts over o.a. schoonheidsidealen, perfectionisme en social media om de prestatiemaatschappij te ontleden.

Andries Tunru en Richard Roling

Onder de bezielende leiding van Andries Tunru (caberetier, finalist De Slimste Mens) en Richard Roling staan in onze intieme nachtclub, de Hall of Shame, faalverhalen centraal. Een aantal sprekers gaan hun schaamte voorbij en delen wat normaal gesproken onbesproken blijft. Over momenten dat ze de plank missloegen en door de grond wilden zakken. En er is ruimte om ook jóúw fuck up te delen op het podium. Spannend? No worries! Andries en Richard loodsen je er doorheen!

 

Hall of Shame - Open Podium

Fuck ups, blunders, flaters. Iedereen heeft wel een faalverhaal, waar je met een grote grijns óf het schaamrood op de kaken op terugblikt. In de Hall of Shame kan ook jij je hart luchten, op het open podium. Want hoe mooi is het als we met een lach en een knipoog onze onzekerheden en uitglijders delen en troost kunnen halen uit elkaars blunders? Want ach, we zijn ook maar mensen. 

Yanaika Zomer
Vorig jaar kreeg Yanaika (journalist, schrijver en stadsdichter van Den Helder) de kans om een heuse TEDtalk te geven. Over perfectie nog wel. Maar met een black-out van jewelste wist ze haar gedroomde moment op grandioze wijze te verkloten. Tijdens het Faal Festival pakt ze opnieuw de microfoon en reclaimt het moment!

Andries Tunru
Andries (cabaretier) werkte vier maanden aan een algoritme om Lingo te kraken. Om vervolgens keihard onderuit te gaan door te verliezen van Rick en Boyd uit Heerhugowaard. Hoe kijkt hij hierop terug? Je hoort het in de Hall of Shame.

Wart Kamps
Grappen die niet aanslaan bij het publiek, het is de nachtmerrie van iedere cabaretier. Wart Kamps (cabaretier) kreeg het onlangs in Duiven echter nóg zwaarder te verduren. Zijn show werd door de directeur van het podium stilgelegd toen het merendeel van het publiek al naar huis was gegaan. In de Hall of Shame neemt Wart je mee terug naar deze avond.

Geerlof de Mooij
In 2015, toen Geerlof 19 was en stage liep bij de Volkskrant, voelde hij een enorme druk om te presteren. Dit blokkeerde hem zo dat hij een verkeerde afslag nam en op grote schaal plagiaat pleegde. Hij kopieerde ongeveer een derde van zijn stukken uit andermans artikelen. Gelukkig heeft hij nu bij het Noordhollands Dagblad een nieuwe kans gekregen. Hij blikt terug op deze periode in de Hall of Shame.

De Baron
Stomende Brass, urban Balkan & art rock, in je moerstaal. De Baron vormt met hun energieke blazers de stomende afsluiting in de Hall of Shame. Voetjes van de vloer!

 

Faalfitness Club

Wist je dat je faalspieren hebt? Ze zitten door je hele lijf! Als je iets spannend vindt om te proberen dan voel je ze in de buikstreek, rond je longen, of tussen je oren. Om deze spieren soepeler en krachtiger te maken, kun je ze vanavond trainen in de Faalfitness-club. Onder leiding van Remko van der Drift en andere Faalkundigen leer jij verantwoord op je bek te gaan, zodat er meer ruimte ontstaat voor vrijheid, lef en plezier. Have fun!

Fuck it-yoga

Heb je ook zo’n irritante, afkeurende interne stem die jou de hele dag veroordeelt en aanvalt? Die vertelt wat je allemaal fout doet en aan welke hoge eisen je moet voldoen? Die je bang maakt dat je door de mand valt? Remko van der Drift, Faalkundige en auteur van o.a. ‘Fouten maken moed’ en ‘Proberen lukt altijd’, stoomt je klaar om deze zelfkritiek speels uit te dagen. Must-do voor iedereen die minder perfectiestress wil ervaren in het leven.

De Gestampte Meisjes

De Gestampte Meisjes zijn op zoek gegaan naar de beste versie van zichzelf. Wat is een gelukkig leven? Hoe behaal ik al mijn dromen en doelen? Wanneer ben ik ooit tevreden? Niets blijkt goed genoeg, dus vergeet al die goeroes, stop met het lezen van zelfhulpboeken en laat die ted-talk-experts maar kletsen… help jezelf naar het Lext Nevel met de theatercollectief De Gestampte Meisjes.

Eerlijk over seks

Ons seksleven; als er één onderwerp is waar megaveel druk op ligt en waar mensen soms filmachtige en onrealistische verwachtingen van hebben, is dat het wel. Joy Delima (acteur, columnist en auteur van het boek ‘Goed Komen’) roeit de meest hardnekkige fabels over seks uit, leest voor uit haar boek en beantwoordt al jouw prangende vragen over ons leven tussen de lakens.

Dunner, mooier, beter?

We zijn steeds meer bezig met ons uiterlijk. We staan vaker in de sportschool voor het perfecte lichaam, volgen allerlei diëten om af te vallen en poetsen onze oneffenheden maar wat graag weg met Instagram-filters. Maar wie of wat bepaalt eigenlijk ons schoonheidsideaal? Met schrijfster Tatjana Almuli en Hui-Hui Pan (Pan Asian Collective) bekijken we de invloed van cultuur en media op onze perceptie van schoonheid.

De meetmaatschappij

Kijkcijfers, bestsellerlijsten, KPI’s, stappen en Cito-scores: wat meten we eigenlijk niet? Een scholier is zo goed als zijn gemiddelde, een werknemer moet SMART-doelen halen en teams en organisaties moeten resultaatgericht werken. We vergelijken onze prestaties constant met die van anderen. Maar waarom doen we dat? En is dat wel zo’n goed idee? Wetenschapper Berend van der Kolk (VU Amsterdam, Follow the Money), auteur van het boek ‘De Meetmaatschappij’, legt uit wat meten met ons doet.

 

De Perfectionismecoach

Het is een geliefde slechte eigenschap in onze maatschappij: perfectionistisch zijn. Maar is dat terecht? Worden we er niet vooral onzeker en gestrest van? Tijdens deze sessie met perfectionismecoach en auteur Chantal van der Leest leer jij het verschil tussen gezond en ongezond perfectionisme en krijg jij de handvatten om met jouw perfectionisme om te gaan.

Lastig vergelijken

Train je denkspieren in dit filosofisch theaterdebat over social comparison. We vergelijken ons de hele dag met anderen. Maar waarom eigenlijk? Spring samen met acteurs en filosoof/faaldenker Frank Kupper in het diepe van je gedachten.

Vergroot je faalangst!

In deze workshop maak je een provocatieve karikatuur van je faalangst. Je ontdekt met de Vlaamse faalkundige Ingrid Crollet op een humorvolle manier dat je sterker en krachtiger bent dan je zelf denkt.

Powerpoint Karaoke

Je hebt er misschien wel eens een nachtmerrie over gehad; onvoorbereid een presentatie doen. Improvisator Marieke van Laar brengt jou Powerpoint Karaoke; een spel waarbij je totaal onvoorbereid een overtuigende, interactieve presentatie geeft aan de hand van willekeurige slides. Je zult zien dat je de creativiteit en humor uit je mouw schudt, juist als je niet je best doet. Je beste presentatie die je nooit hebt voorbereid!

FLUNKNARF

Improvisatiecomedy collectief FLUNKNARF legt het vertrouwen in jou; ‘het publiek’. Samen met hen improviseer jij volledige een comedyscene. Durf jij met hen het podium op?! Een unieke comedy ervaring!

Falen en opstaan

Krijg jij een beuk op je kanis van het leven? Wil je ontdekken hoe je weer opkrabbelt? Dan moet je bij deze workshop van Frank Deuring, auteur van SuperFalen, zijn. Je gaat je fantasiespieren trainen om mentaal weerbaarder te worden. En dat allemaal op een leuke en luchtige manier.

One Minute Faalverhalen

Heb jij zo’n gouden anekdote, over die ene keer dat alles fenomenaal fout ging? Firma Reuring helpt jou om jouw verhaal op een goede manier te vertellen, zodat jij op het volgende feestje alle lachers op je hand hebt. Na deze stoomcursus storytelling ben jij klaar om het Faal Verhalen podium te betreden.. als je durft!

(A)social media?

Op social media doen we niets liever dan elkaar de maat nemen. Iedereen wordt aangemoedigd om met elkaar te concurreren om aandacht, status, en invloed. Maar dat betekent dat falen altijd op de loer ligt. In dit flitscollege geeft cultuurwetenschapper Dan Hassler-Forest een korte rondleiding door de wereld van cancel culture, trolling, en door ophef gedreven media.

De Baron

Stomende brass, urban Balkan & art rock, in je moerstaal. De Baron vormt met hun energieke blazers de stomende afsluiting in de Hall of Shame. Voetjes van de vloer!

Stuntelend speeddate Café

Awkward stiltes en ongemakkelijkheid bij de eerste date; we’ve all been there. Wel eens afgewezen omdat je te veel over jezelf praatte, over je ex of over je dode kat? Bij het Stuntelend Speeddate Café ga je onder leiding van single-coach en psycholoog Meinou Lambeck bewust de mist in. Daten zonder druk!

Strijkplankpoëzie

Bjorn Blom en Alex Panhuizen vormen het dichtersduo Strijkplankpoëzie. Zij zijn auteurs van de dichtbundel ‘En nu echt?’ Met hun optredens maken zij met gedichten en cabaret een gevoelig onderwerp gangbaar: mentale gezondheid onder mannen. En gaan ze hierbij verder dan de vraag: ‘Hoe gaat het met je?’

Insecurity

Remy en Ferry bewaken de goede sfeer én de goede moed. Zie je het even niet meer zitten? De Insecurity beveiligt jouw zelfbeeld tegen negatieve gedachten en staat klaar om je faalplezier hoog te houden (naar een idee van Beyond festival).

VPRO's CV der mislukkingen

Bij niemand gaat alles altijd goed, al doet een flitsende media- of sportcarrière soms anders vermoeden. Bekende Nederlanders, waaronder Chris Zegers en Romana Vrede, vertellen over de dingen die hen niet lukten; de diploma’s die ze nooit haalden, de beurzen die ze niet kregen, de subsidies die niet werden gehonoreerd, de boeken die niet werden gepubliceerd, etc. Luister en kijk naar hun CV der mislukkingen en maak daarna die van jou!

Faallicitatie

Je eerste sollicitatie – doodeng! Normaal probeer je je beste beentje voor te zetten, maar in deze sollicitatie wordt je geïnterviewd over de dingen die je juist niet goed kan. Welke talen spreek je niet? Wat waren je grootste mislukkingen? En welke ambities heb je totaal niet? Neem plaats bij onze faallicitatiecommissie, zet je slechtste beentje voor en ontvang jouw eigen CV der mislukkingen.

Inspiratie nodig? Kijk wat o.a. Chris Zegers, Stine Jensen of Romana Vrede deelden in hun CV der mislukkingen.

Wij kunnen ook niet tekenen-club

Kun jij niet tekenen? Wij ook niet, maarja, boeiend! Eigenlijk hoef je helemaal niet te kunnen tekenen om er plezier in te hebben. Met behulp van hindernisopdrachten ga je expres mislukken. Want als je van tevoren al weet dat het toch mislukt, kun je gewoon lekker plezier hebben.

One Hit Wonders - Afterparty

Afterparty in Pandora!
(gratis toegankelijk voor alle Faal Festival bezoekers)

Now That’s What We Call… A Night To Remember! Misschien ben je ze los van elkaar al lang vergeten, maar één grote marathon aan One Hit Wonders, daar is niets tussen te krijgen. Wedden dat je ze tóch allemaal kan meezingen? Van de eighties tot een paar jaar geleden: we graven al die bangers op waarvan je niet meer wist dat ze bestonden. Zorgvuldig gemixt, met respect voor de hits (én de skills), opdat we ze nooit vergeten. Klik hier voor meer info.

Faal Festival

HIER MOET NOG TEKST

Geweest

Nog even nagenieten?

Bekijk hier de foto's.

En bekijk hieronder de aftermovie:

Je bent jong en je wilt wat. Goede cijfers op je studie, een rijk sociaal leven, op vette vakanties, een nuttige bijbaan en vooral veel ja zeggen op de kansen die het leven je biedt. Jouw succes, jouw leven, lijkt maakbaar.

Maar wat nou als je een fout maakt of tekort schiet? Zodra je in deze ratrace geconfronteerd wordt met tegenslag dan voel je je als mens mislukt. Faalangst en prestatiedruk liggen continue op de loer. 'Want ja, als succes aan jezelf ligt, dan geldt dat voor falen natuurlijk ook'. Veel jongvolwassenen worstelen met hun mentale welzijn en recent onderzoek van het RIVM toont aan dat deze groep uitgebluster, ongelukkiger en angstiger is dan ooit.

Als tegengif organiseren we daarom het Faal Festival! Een festival waar twijfels, onzekerheid en falen als normale menselijke fenomenen in de spotlight staan. Ga het experiment aan, lach om je eigen fouten en leer om je imperfecties en mislukkingen in te zetten voor een mooiere wereld. Splinter Chabot gaat in gesprek met Tim Hofman over mannelijke kwetsbaarheid, en praat met Gregory Sedoc en Irene Schouten over de prestatiedruk die zij als topsporter ervaren. Onder leiding van Dzifa Kusenuh nemen we de verschillende elementen van de prestatiemaatschappij onder de loep. Joy Delima scheidt feiten van fabels over ons seksleven, Thijs Launspach leert je de ratrace te relativeren, Dan Hassler-Forest neemt de invloed van social media onder de loep en Tatjana Almuli en Hui-Hui Pan relativeren ons schoonheidsideaal. Verder geeft Francine Oomen jou survivaltips om de prestatiegeneratie te overleven, en ga je onder leiding van een singlecoach op de slechtste date ever in Het Stuntelend Speeddate Café. Ben je na al die verhalen klaar om je eigen fouten te delen? Onder leiding van Andries Tunru en Richard Roling klim jij op het podium van de Hall of Shame, en luister je naar de ervaringen van andere festivalgangers. 

Met Faalfitness, Fuck-Up talks en het CV der mislukkingen van verschillende BN’ers helpen we jou om de ratrace te relativeren, prestatiedruk los te laten en het feilbare mens-zijn te vieren! 

Bekijk hieronder vast het blokkenschema:

En klik hier voor het programmaboekje.

Het Faal Festival wordt georganiseerd door TivoliVredenburg, de Universiteit Utrecht (Nationaal Programma Onderwijs) en het Instituut voor Faalkunde. Dit festival wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht en Rino Groep.

Artwork door: Studio Vuurtoren

5 jaar geleden vond de eerste editie van het Faal Festival plaats in TivoliVredenburg. Bekijk hier de aftermovie: