Zaal open
Inleiding
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Øyvind Torvund A walk into the future (Nederlandse première)
Dvořák Celloconcert
Rachmaninov Symfonische dansen

Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Bas Wiegers dirigent
Ella van Poucke cello

Ben je 29 jaar of jonger? Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Locatie
Grote Zaal

Ella van Poucke speelt Dvořák

AVROTROS Vrijdagconcert

Geweest

In dit concert staat Artist in residence Ella van Poucke centraal. Zij is solist in het meeslepende, virtuoze en ook zingende Celloconcert dat Antonín Dvořák schreef toen hij in de VS verbleef als directeur van het National Conservatory of Music in New York. Het concert sluit af met het laatste omvangrijke orkestwerk dat de Russische emigrant Sergej Rachmaninov aan het papier toevertrouwde in de VS: zijn Symfonische dansen, waarin zijn liefde voor het oude Rusland nog een keer ontvlamt en zijn geest danst als een jonge god.

Dvořák: prachtige melodieën, dramatiek en gevoel
Johannes Brahms had direct in de gaten dat Dvořák kort voor 1900 een celloconcert met eeuwigheidswaarde had geschreven. Toen hij de partituur onder ogen kreeg verzuchtte hij: ‘Hoe is het mogelijk dat ik niet wist dat men zo’n celloconcert kan schrijven? Wanneer ik dat had geweten, dan had er ik zelf allang een gecomponeerd.’ Inderdaad zijn in het celloconcert alle ingrediënten aanwezig voor een meesterwerk: prachtige melodieën, een fraaie opbouw, een sterke dramatische zeggingskracht en veel gevoel.

Rachmaninov: dansen als een jonge god
Dat geldt eigenlijk ook voor Rachmaninovs Symfonische dansen. Het was oorspronkelijk geschreven als een stuk voor twee piano's. In deze vorm voerde Rachmaninov het verschillende malen uit, samen met Vladimir Horowitz. In eerste instantie noemde Rachmaninov de drie dansen (of delen) Middag, Avondschemer en Middernacht. Later liet hij dat idee los en gaf hij het werk abstracte titels, titels moeten immers niet al te sturend zijn, de fantasie moet de vrije loop hebben. De Symfonische dansen is Rachmaninovs laatste werk, maar van ouderdom of geestelijke vermoeidheid is niets te horen. De muziek klinkt minstens even krachtig en vurig als in zijn vroegere composities.

Lees hier de uitgebreide programmatoelichting, geschreven door Siebe Riedstra.

Korting vanaf vier concerten
Bij dit concert kun je 15% korting ontvangen door voor vier of meer klassieke concerten tegelijk kaarten aan te schaffen. Kijk hier hoe het werkt.