Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Met o.a.:
voormalig premier Dries van Agt
Carolien Roelants (NRC Handelsblad)
Peter Malcontent (UU)
Robert Serry (oud-diplomaat)

Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Een Open Zenuw

Nederland en het Israëlisch-Palestijnse conflict

Geweest

In de aanloop naar het zeventigjarig bestaan van Israël op 14 mei protesteren tienduizenden Palestijnen bij de grens tussen Israël en Gaza tegen de mensonterende situatie waarin zij moeten leven. Wat bij vreedzame demonstraties had moeten blijven, is inmiddels uitgelopen op een bloedbad. 

Hoe staat Nederland anno 2017 tegenover het langstlopende conflict uit de moderne geschiedenis? Lang stond ons land bekend als het meest pro-Israëlische land van West-Europa. Inmiddels heeft de gemiddelde Nederlander al lang niet meer zo’n band met Israël. Maar meer kritiek op Israël betekent nog niet automatisch meer steun voor de Palestijnse zaak. Waarom niet? En wat betekent dat voor het politieke debat in de Tweede Kamer? Geldt het Israëlisch-Palestijnse conflict daar nog altijd als een open zenuw? Tijd voor een blik op meest beladen dossier uit de geschiedenis van de Nederlandse buitenlandse politiek.

Programma
Op 7 mei a.s. presenteert historicus Peter Malcontent zijn boek Een Open Zenuw, waarin hij dit vraagstuk onderzoekt. Hij sprak met vele betrokkenen en construeert een beeld van dit ingewikkelde conflict, en de rol van de Nederlandse regering. Enkele van de betrokkenen zijn op de avond aanwezig. Na een korte introductie door Duco Hellema (Universiteit Utrecht) en Paul Aarts (Leonard-Woltjer Stichting) gaat de auteur in gesprek met o.a. oud-minister president Dries van Agt en oud-diplomaat Robert Serry. NRC-journalist en Midden-Oosten deskundige Carolien Roelants spreekt een column uit. Aan het eind van het programma overhandigt de auteur het eerste exemplaar van Een Open Zenuw aan Dave van den Nieuwenhof namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reserveren
Toegang is gratis, wel vragen we bezoekers een gratis kaartje te 'kopen' om zich te verzekeren van een plaats. 

Boekverkoop door Savannah Bay
Benieuwd naar het boek Een Open Zenuw? In de webshop van boekwinkel Savannah Bay kunt u het alvast bestellen. Kies bij het bestellen voor de optie ‘afhalen in de winkel’ en vermeld bij de opmerkingen dat u het boek afhaalt tijdens de boekpresentatie in TivoliVredenburg op 7 mei. U kunt het dan ophalen bij de boekenstand tijdens de presentatie. Uiteraard is het boek ook tijdens de avond zelf te koop. U kunt ter plekke cash en met pin betalen.

Foto door Josh Appel via Unsplash.