Talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Studio TivoliVredenburg
Attend
Facebook-event

Livestream: De Zweefsessie - over vriendschap

Gratis – Met hoogleraar Stadsgeografie Beate Volker

Geweest

 
Kijk de livestream hierboven terug. Wil je meer Kennis & Debatprogramma's bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.


 
Vrienden zijn van onschatbare waarde. Ze steunen ons door dik en dun, delen in de leuke én minder leuke zaken van ons leven, en houden ons een spiegel voor als het moet. Wat zegt de wetenschap over vriendschap? Met wat voor soort mensen raak je eigenlijk bevriend? Wat is er nodig om vriendschappen levendig en gelijkwaardig te houden? En wat is de invloed van corona op onze vriendschappen, nu we elkaar minder makkelijk kunnen ontmoeten, en het lastig is om nieuwe mensen te ontmoeten? In deze Zweefsessie leert hoogleraar Beate Volker je alles over deze bijzondere band tussen mensen.

Beate VolkerBeate Volker
Beate Volker is hoogleraar 'Stedelijkheid en sociale netwerken' aan de Universiteit Utrecht. Volkers interesse gaat uit naar sociale relaties, cohesie en segregatie. In haar werk kijkt ze naar sociale omgevingen, zoals de werkomgeving en de buurt waarin mensen wonen de werkomgeving en de buurt waar mensen wonen. Daarbinnen onderzoekt zij patronen van vriendschappen. Ook doet ze onderzoek naar in sociaal kapitaal: het begrip dat onderzoekt welke netwerken en hulpbronnen een individu of gemeenschap ter beschikking heeft. Tijdens de coronaperiode ondervraagt Volker verschillende groepen naar het effect van de pandemie op hun relaties en gevoelens van eenzaamheid.

Over de Zweefsessies
De Zweefsessies zijn de online variant van de Zweefcafé's; het café waar wetenschap en spiritualiteit elkaar ontmoeten voor een biertje. Nu samenkomen in café-setting voorlopig niet mogelijk is, praten we graag online met elkaar over zaken dichtbij ons hoofd en hart. In de eerste helft van 2021 vinden er drie Zweefsessies plaats; over vriendschap, slaap en onze relatie met de natuur. Deze Zweefsessie wordt gepresenteerd door Tessa Hagen.