wielerprogramma in TivoliVredenburg

Viva La Vuelta 2022
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event
Ellen Maas

Ellen haalde haar master in de Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze promoveerde aan de KU Leuven met een proefschrift over de biomechanica van het hardlopen. Sinds 2018 werkt Ellen voor Topsport Topics – het officiële advieskanaal van de NOC*NSF – met de VU als uitvalsbasis. Hier bestudeert zij met name vragen op het gebied van biomechanica en krachttraining.

Tim Takken

Tim is als klinisch inspanningsfysioloog verbonden aan de afdeling Kinderfysiotherapie en Pediatrische Inspanningsfysiologie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht. Hij promoveerde in 2003 aan de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht en schreef in 2017 het boek Wielrennen en wetenschap. In zijn vrije tijd is hij een fervent wielrenner en hardloper.

Arend Schwab

Arend is verbonden aan de TU Delft en is oprichter van het Bicycle Dynamics Lab. Hij deed jarenlang onderzoek naar dynamica en besturing van fietsen. Hij heeft een langlopende samenwerking met team Sunweb en deed bijvoorbeeld onderzoek naar de kleding van Tom de Moulin. 

Iris Slappendel

Iris is voormalig wielrenner bij o.a.:  Cervelo, Rabobank-Liv, Bigla en UnitedHealthcare Women’s Team. Ze was gespecialiseerd in de tijdrit, een discipline waarbij de wetenschap heel belangrijk is. In 2014 won ze het Nederlands kampioenschap op de weg.

Ook is Iris ploegleider van het team, Delta Cycling Rotterdam en heeft ze haar eigen fietskledinglijn: I ride in style, afgekort als IRIS.

De wetenschap achter het wielrennen

Hoe helpt de wetenschap ons tot nog betere prestaties te komen?

Geweest

De wetenschap achter het wielrennen | donderdag 18 augustus 2022 | Cloud Nine

Kennis is macht, ook in de sport. In een wereld waarin winst en verlies soms duizendsten van een seconde van elkaar zijn verwijderd, kan alle informatie om nét iets sneller te zijn letterlijk goud waard zijn.

De wielersport kent al sinds het begin van de jaren tachtig technische pioniers (zoals Francesco Moser en Gerg LeMond) die omstandigheden en materiaal bestudeerden, maar het heeft lang geduurd voordat er wetenschappelijk onderzoek werd uitgevoerd en gepubliceerd over de gesloten wereld van het wielrennen.

In dit avondvullende programma maak je kennis met de laatste wetenschappelijke innovaties achter de sport, en vertellen Ellen Maas (Topsport Topics), Tim Takken (auteur Wielrennen en Wetenschap) en Arend Schwab (TU Delft) hoe we de wetenschap kunnen gebruiken om te excelleren. Welk trainingsschema leidt tot de meest optimale prestaties? Is het mogelijk om een ideale winnaarsfiets te bouwen? En welke kleding zorgt voor de minste luchtdruk? Iris Salppendel vertelt vanuit haar eigen ervaring als ploegenleider en wielrenner. Merk je bij het toepassen van wetenschappelijke kennis dat je daadwerkelijk sneller gaat? Wat is het raarste ‘advies’ dat je ooit hebt gekregen? En volg je ook altijd alles op? De moderatie van deze avond is in handen van Evert van Rest.

Wielercafé
De wetenschap achter het wielrennen heeft een Science Café-achtige opstelling, waarbij je onder het genot van een biertje je kennis bijspijkert. Ook wordt je wielerkennis getest en is er gelegenheid om vragen te stellen aan de wetenschappers.

Foto van Paolo Candelo via Unsplash.