talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Gasten
Yora Rienstra (host)

Yora Rienstra is cabaretiere en programmamaker. Ze studeerde in 2006 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. In 2009 won ze de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunstfestival. Hierna maakte ze achtereenvolgend zes solo voorstellingen. Daarnaast was ze vaste presentator van het BNN Vara tv programma Rambam. Ook had ze haar eigen kleinkunstradio programma op Radio 2. Sinds drie jaar maakt en presenteert Yora docuseries bij de VPRO waaronder Half Holland Dakloos over de woningcrisis.


Foto door Jenneke Boevink, Yara op rechts.

Teddy Tops (host)

Teddy Tops is programmamaker en cultuurjournalist. Ze presenteert het VPRO-programma Een Uur Cultuur, is artistiek leider van Mensen Zeggen Dingen, het spoken word platform van Nederland, Belgie en op Curaçao. Ze maakt programma’s en MC’t bij o.a. Oerol, Lowlands en Theaterfestival Boulevard. Momenteel schrijft ze ook aan een debuutroman bij Nijgh & Van Ditmar.


Foto door Jenneke Boevink, Teddy op links.

GerdaLentenHavertong

GerdaLentenHavertong (1946) is actrice, zangeres, verhalenvertelster en presentatrice. Na een actieve periode in het onderwijs in Suriname en Nederland koos ze voor de wereld van kunst en cultuur. Als actrice was ze o.a. in klassieke rollen te zien in Medea bij Theater van het Oosten en Bertolt Brechts bewerking van Sophokles’ Antigone. Daarnaast houdt ze zich bezig met eenakters, poëzie, vertellingen voor kinderen en draagt ze gedichten voor in, soms ook combinatie met muziek. Bij het grote publiek is Gerda vooral bekend vanwege haar rol in de televisieseries Sesamstraat en het Klokhuis.

Foto door Manon van der Zwaan

Iduna Paalman

Iduna Paalman is dichter en schrijver. In 2019 verscheen bij uitgeverij Querido haar poëziedebuut De grom uit de hond halen. De bundel werd bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020, genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs, en kreeg een eervolle vermelding van de Grote Poëzieprijs. De Volkskrant riep Iduna uit tot literatuurtalent van het jaar. In het najaar van 2022 kwam haar nieuwe dichtbundel Bewijs van bewaring uit, die in 2023 werd bekroond met de J.C. Bloemprijs en werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Ze publiceerde onder meer in De Gids, De Revisor en Het Liegend Konijn en schreef columns, besprekingen en essays voor De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad, VPRO en Hard//hoofd.

Sayonara Stutgard

Sayonara Stutgard (Utrecht, 1988) dicht en schrijft korte verhalen. Ze studeerde Nederlands en literatuurwetenschap en leeft, zoals ze zelf zegt, voornamelijk in haar eigen bibliotheek, hoewel ze ook regelmatig in de bieb van Utrecht werkt. “Er is een nijpend tekort aan actuele literatuur die recht doet aan de diversiteit van Nederland. En om te zorgen dat alle lezers zichzelf kunnen herkennen, moet het boekenvak zoeken naar een balans van verhalen,” zo schreef ze in een column in Het Parool. De mede door haar opgerichte intersectionele, feministische uitgeverij Chaos streeft naar meer diversiteit in het Nederlandse literaire veld. Ze werkt daarnaast als redacteur en heeft haar eerste vertaling van een prentenboek voltooid (De binnenkant van mij, door bell hooks, uitgegeven door ROSE stories). Werk van Stutgard verscheen op Cipher Magazine en Samplekanon, in het tijdschrift nY en natuurlijk bij uitgeverij Chaos.


Foto door Chris van Houts

Nina de la Parra

Nina de la Parra (1987) is theatermaakster, schrijfster, performer en muzikant. Als kind van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader groeide ze op in Amsterdam en woonde ze delen van haar jeugd in Paramaribo. Ze studeerde Engelse en Duitse literatuur in Edinburgh en Berlijn en tijdens haar studententijd schreef en regisseerde ze verschillende toneelstukken. Aan de Folkwang Universität der Künste in Essen-Bochum studeerde ze theaterregie. Na haar opleiding werd ze regie-assistent van Ivo van Hove bij Toneelgroep Amsterdam en regisseerde ze in verschillende Duitse en Nederlandse theaters. In 2019 debuteerde ze met haar theatervoorstelling Gods Wegen, die een van de best besproken theatervoorstellingen van het land werd. NRC riep het stuk uit tot een van de vijf beste cabaretvoorstellingen van 2019 en nam De la Parra op in de lijst met 101 nieuwe talenten van de twintigste eeuw. In oktober 2021 ontving ze de VSCD Cabaretprijs Neerlands Hoop: voor de meest veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief.


Foto door Frank Ruiter

Fleur Pierets 

Fleur Pierets (1973) is schrijver, kunstenaar en activist. Van haar boek Julian (2019) zijn meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Het wordt momenteel verfilmd. Ook schreef ze de kinderboeken Love around the World en Love is Love (2020) in opdracht van het MoMa.


Foto door Bibian Bingen

Kim Schuddeboom

Kim Schuddeboom werd op 10 april 1985 geboren in Alkmaar, ze zit 3 jaar bij Comedytrain en heeft een eigen avondvullend programma. De inhoud van Kim haar eerste avondvullende show is ongefilterd en voor sommige mensen absoluut niet herkenbaar, maar dat geeft niet. Uit ervaring weet Kim dat je prima kunt functioneren in een omgeving waar je de mensen niet begrijpt. En dat gunt ze iedereen; waarom zou je proberen anderen te begrijpen als je zelf werkelijk geen idee hebt?


Foto door Bob Bronshoff

LIONSTORM

LIONSTORM is een tweekoppige rapformatie bestaande uit Vuige Muis en Skerrie Sterrie. Het koppel miste queer rolmodellen binnen de Nederlandstalige hiphop scene, en vanuit een gedeelde liefde voor dit genre is de droom geboren een rapduo te vormen. Het duo heeft een unieke en herkenbare sexy agressieve stijl die terugkomt in hun lyrics, performances, videoclips, kleding en foto’s.De Vrouwejaarsconference

Mensen Zeggen Dingen XL

Geweest

De Vrouwejaarsconference | dinsdag 18 december 2023 | Cloud Nine

Wie is er nou niet opgegroeid met de oudejaarsconference op tv? Jaar in jaar uit een conference, maar zie je ons nog lachen? Dit kan anders! De oplossing? Mensen Zeggen Dingen XL-editie: Vrouwejaarsconference.

Dit jaar blikken we terug op 2023 met de woorden en lyrics van Fleur Pierets, Iduna Paalman, GerdaLentenHavertong, Sayonara Stutgard, Nina de La Parra, Kim Schuddeboom en LIONSTORM.

Hosts Yora Rienstra en Teddy Tops laten de bretels thuis, nemen de tepelflosjes mee en stoppen flink wat bubbels in je spraakwater. Terugblikken op 2023 met Mensen Zeggen Dingen betekent spoken word, speeches, gesprekken, keihard LIONSTORM je oren in, en dan samen een 2024 met wereldvrede en nog meer woorden manifesteren.

Zie ook

Club Cinema | Hormonaal

Welke invloed hebben hormonen op onze mentale gesteldheid?