woensdag 24 november 2021

De vele gezichten van klimaatactivisme

UGlobe Café over rechtspraak, wetenschap en actie

geweest
19:30
zaal open
20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

programma

James Dyke
Appy Sluijs
Laura Henderson
Sebastiaan van Nisselroy
Shula Tas

locatie
woensdag 24 november 2021

De vele gezichten van klimaatactivisme

UGlobe Café over rechtspraak, wetenschap en actie

geweest

Spandoeken, protestmarsen en ludieke acties. Dat zijn de beelden die meestal opdoemen als het gaat over klimaatactivisme. Maar de groep activisten is diverser dan zij lijkt. Zo won klimaatorganisatie Urgenda een invloedrijke rechtszaak tegen de Nederlandse staat en won Milieudefensie een zaak tegen Shell, waarin een beroep werd gedaan op hun verantwoordelijkheid in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Daarnaast spreken ook wetenschappers zich in steeds fellere bewoordingen uit voor actie tegen klimaatverandering.

In dit UGlobe Café bespreken we de verschillende vormen die klimaatactivisme aanneemt: hoe zetten we de rechtsspraak, ‘klassiek activisme’ en de wetenschap in in de strijd tegen een opwarmende planeet? Strijden alle klimaatactivisten met andere middelen voor hetzelfde doel of zitten ze elkaar alleen maar in de weg?

Aan het woord komen:
James Dyke, Senior Lecturer Global Systems aan de Universiteit van Exeter en pleitbezorger van een activistische houding onder (klimaat-)wetenschappers.
Appy Sluijs, hoogleraar Paleoceanografie (aardwetenschappen) aan de Universiteit Utrecht, met hart voor wetenschapscommunicatie.
Laura Henderson, universitair docent internationaal recht en mensenrechten aan de Universiteit Utrecht, o.a. gespecialiseerd in de rol van rechtbanken in het bestrijden van wereldwijde crises, zoals klimaatverandering.
Sebastiaan Vannisselroy, activist bij Extinction Rebellion.

De avond wordt gemodereerd door schrijver en gespreksleider Shula Tas.

Over het UGlobe Café
Het UGlobe Café is een unieke samenwerking tussen studenten van de Universiteit Utrecht, het Utrecht University Centre for Global Challenges (UGlobe) en het kennis- en debatprogramma van TivoliVredenburg. In een gemeenschappelijke redactie worden onderwerpen vastgesteld die kennis op een toegankelijke manier buiten de muren van de universiteit brengen.

Foto van Gabriel McCallin via Unsplash