talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Sprekers
Koen Haegens

Koen is journalist bij de Groene Amsterdammer en auteur van de boeken ‘Op zoek naar de verstrooide tijd’ en ‘Neem de tijd, waarin hij onze omgang met tijd onderzoekt.

Jan-Pieter Daems

Jan-Pieter is bestuurslid bij vakbond CNV, die zich inzet voor een 30-urige werkweek.

Aafke Romeijn

Aafke is muzikant, schrijver en journalist.

Foto door: Sanja Marusic

Mariëtte Patijn

Mariëtte is Projectleider bij de Nederlandse Arbeidsinspectie en kandidaat-Kamerlid namens GroenLinks-PvdA. Eerder was zij bestuurder bij vakbond FNV.

Johan Blok

Johan is HR-manager bij Achmea, waar ze de werkweek voor 13.000 medewerkers verkorten naar 34 uur.

Anne Roeters

Anne is senior wetenschappelijk medewerker Sociaal Cultureel Planbureau waar zij onderzoekt door naar de tijdsbesteding van Nederlanders en de manier waarop mensen werk en zorgtaken combineren.

Hans Rodenburg

Hans is projectleider bij Wetenschappelijk Bureau GroenLinks en samensteller van het boek ‘Er is wél een alternatief’.

De strijd om onze tijd

Met o.a. journalist Koen Haegens en muzikant Aafke Romeijn

Geweest

Ooit voorspelden economen dat de 21e-eeuwse mens nauwelijks meer zou werken. Van die droom is weinig meer over: we lijken harder te werken dan ooit en er woedt zelfs een burn-out-epidemie. Hoe heeft dit zo fout kunnen gaan? Zijn er nog kansen om de strijd om onze tijd te keren? Daarover gaat deze avond van de Postkapitalisme-karavaan!

Hoe heeft onze relatie met werk zich ontwikkeld? Is er eigenlijk wel sprake van een burn-out epidemie? En komt dit door het kapitalisme dat ons allemaal opjaagt of is er meer aan de hand? We gaan in gesprek met Anne Roeters, wetenschappelijk medewerker bij het Sociaal Cultureel Planbureau, en met Koen Haegens, journalist bij de Groene Amsterdammer en schrijver van het boek Op zoek naar de verstrooide tijd.

Na dit panel geeft muzikant en schrijver Aafke Romeijn haar perspectief op het onderwerp.

Hoe maken we de vertaalslag naar de praktijk? Specifiek bespreken we het voorstel van de 30-urige werkweek. Is het mogelijk en een goed idee om met z'n allen minder te gaan werken? We kijken ernaar met Jan-Pieter Daems, bestuurslid bij vakbond CNV die de 30-urige werkweek tot een strijdpunt hebben gemaakt, Mariëtte Patijn, kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks-PvdA en oud-bestuurder bij de FNV en met Johan Blok, HR-manager bij Achmea die hebben besloten om de werkweek binnen hun bedrijf stapsgewijs omlaag te brengen.

Dit is een programma van Ambo|Anthos Uitgevers.