Talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Pandora
Attend
Facebook-event

De natuur als vijand en partner

Jan Luiten van Zanden en Dik van der Meulen over hoe de mens de natuur ontdekte

Geweest

Dit programma gaat door onder de huidige coronamaatregelen.

De zaaltickets zijn uitverkocht. De livestream is gratis te bekijken via deze pagina. De toegangscode is QP661925.

Anno 2020 stellen we vaak dat de mens vervreemdt is van de natuur. Maar was dat duizenden jaren geleden anders? Hoe ontwikkelde zich de relatie tussen mens en natuur, en welke invloed had de mens op de biodiversiteit? Tijdens Big History #3 construeert hoogleraar Jan Luiten van Zanden in vier stappen - van jager-verzamelaar, landbouwer, industrieel, natuurbeschermer - deze wisselwerking, waaruit blijkt dat de mens soms een heel andere invloed had op de natuur dan je zou verwachten. Schrijver en historicus Dik van der Meulen reageert op zijn verhaal. 

De sprekers

Vlnr: Jan Luiten van Zanden, Dik van der Meulen

Prof. dr. Jan Luiten van Zanden is hoogleraar Economische Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich met name op wereldwijde economische geschiedenis en de ontwikkeling hiervan.

Dik van der Meulen is schrijver, biograaf en historicus. Voor zijn biografie van Multatuli ontving hij in 2003 de AKO Literatuurprijs. Zijn biografie van koning Willem III kreeg in 2014 de Libris Geschiedenis Prijs en in 2017 ontving hij de Jan Wolkers Prijs voor zijn boek De kinderen van de nacht, over wolven en mensen.

Dit is het verplaatste programma van dinsdag 7 april. Tickets blijven geldig voor de nieuwe datum, er is een e-mail met meer informatie verstuurd naar de ticketkopers.

Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen

Dagelijks stromen er duizenden berichten onze kant op: over klimaatverandering, sociale ongelijkheid, en migratie bijvoorbeeld. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. En onder veel van de nieuwsberichten gaan decennia- of zelfs eeuwenlange structuren schuil. 

Behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven zes wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s. Net zoals Yuval Noah Harari deed in zijn populaire boek Homo Sapiens kiezen zij het begrip van ‘Big History’, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?

De serie Big History bestaat uit de volgende programma's:

Big History is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, het Centre for the Humanities en het Centre for Global Challenges, beide van de Universiteit Utrecht.

Veilig en ontspannen naar TivoliVredenburg
Geen coronagerelateerde klachten? We ontvangen je graag! Bij al onze evenementen volgen we natuurlijk de actuele richtlijnen, en ons eigen protocol. Bij binnenkomst (met een geldig ticket) zullen wij vragen naar jouw gezondheid en die van je huisgenoten. Je kunt deze gezondheidscheck op de dag van je bezoek ook alvast online doen en bij binnenkomst je groene scherm tonen. Bereid je bezoek goed voor en lees  hier wat je kunt verwachten.