talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

De mens, de migrant

Leonard Rutgers over eeuwen van menselijke migratie

Geweest

Let op: dit programma vindt online plaats, via Zoom. Reeds gekochte kaarten voor het fysieke programma worden geretourneerd en iedereen kan een gratis ticket reserveren. Meekijken vanavond maar geen servicemail met inloginformatie ontvangen? Bekijk deze hier.

Migratie is van alle tijden. Door stormachtige nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de archeo-genetica zijn we sinds kort in staat om de geschiedenis van de menselijke migratie met in kaart te brengen met een precisie die tot 2015 niet of nauwelijks denkbaar was. Toch roepen de nieuwe en veelal onverwachte ontdekkingen allerlei verdere vragen op. Vertelt de genetica wel het hele verhaal? Kunnen we migratie beschouwen als motor van de geschiedenis? Of steekt migratie als historisch fenomeen toch ingewikkelder in elkaar? Op 27 oktober geeft hoogleraar Late Oudheid Leonard Rutgers antwoord op deze vragen tijdens Big History #6.

De spreker

Leonard Rutgers is hoogleraar Late Oudheid. Zijn onderzoeksinteresse richt zich op processen van identiteitsformatie, migratie, en geweld en religie in de periode van 0-600 n.Chr.  Rutgers bestudeert deze fenomenen vanuit interdisciplinair perspectief, o.a. met behulp van archeologische en natuurwetenschappelijke onderzoeksmethoden.

Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen
Dagelijks stromen er duizenden berichten onze kant op: over klimaatverandering, sociale ongelijkheid, en migratie bijvoorbeeld. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. En onder veel van de nieuwsberichten gaan decennia- of zelfs eeuwenlange structuren schuil. 

Behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven zes wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s. Net zoals Yuval Noah Harari deed in zijn populaire boek Homo Sapiens kiezen zij het begrip van ‘Big History’, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?

De serie Big History bestaat uit de volgende programma's:

Big History is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, het Centre for the Humanities en het Centre for Global Challenges, beide van de Universiteit Utrecht.