Menu Sluit Agenda Zoeken Kassa
donderdag 6 april 2017

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

De Materie

Asko|Schönberg o.l.v. Reinbert de Leeuw

€ 29,-

geweest

Inclusief servicekosten.

Rang 1
€ 29,-
€ 23,50
€ 12,-

Deze prijzen zijn inclusief servicekosten.

uitvoerenden

Asko|Schönberg
Reinbert de Leeuw dirigent
Koninklijk Conservatorium
Kristina Bitenc
sopraan
Georgi Sztojanov tenor
Nina van Essen spreekstem
Elsie de Brauw spreekstem 

programma

Louis Andriessen De Materie

locatie
Reinbert de Leeuw
De Materie is het meest volledig Louis. Alleen al de bezetting met een paar strijkers, een hoop blazers, elektrische gitaar, basgitaar, synthesizers, een enorme batterij slagwerk en elektronica, én nog vier solisten en een koortje. Ongelooflijk indrukwekkend, het is een kernstuk in zijn oeuvre.
donderdag 6 april 2017

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

De Materie

Asko|Schönberg o.l.v. Reinbert de Leeuw

€ 29,-

geweest

Inclusief servicekosten.

De Materie is Louis Andriessens magnum opus, maar het wordt zelden uitgevoerd vanwege de omvang en de complexiteit. In een fantastisch vierluik onderzoekt en becommentarieert de componist de Gouden Eeuw, de Middeleeuwen, de schil-derkunst van Piet Mondriaan en de poëzie van de Tachtigers.

Voor deze vier delen koos Andriessen beslissende momenten uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis: het Plakkaat van Verlatinghe, waarmee de Staten-Generaal zich in 1581 onafhankelijk verklaarden van de koning van Spanje; het zevende visioen van de dertiende-eeuwse mystica Hadewijch; Victory Boogie-woogie van Piet Mondriaan; en laat-negentiende-eeuwse teksten over liefde, dood en wetenschap van onder meer Tachtigers-dichter Willem Kloos en Madame Curie. Vooruit, dat klinkt best wel elitair maar in de handen van Louis Andriessen komt alles samen in een zinderende collage van oude en nieuwe muzikale vormen, als een muzikaal Circus Jeroen Bosch met acts van o.a. Bach, Stravinsky, Karl Marx, Sweelinck, Josquin des Prez, Frederik van Eeden, blues, jazz, boogie-woogie, Amsterdamse scheepswerven in de Gouden Eeuw en de kathedraal van Reims. Detail: de wereldpremière op 1 juni 1989 tijdens het Holland Festival werd geleid door Reinbert de Leeuw. Niemand die dit zinsbegoochelende stuk beter kent dan deze nestor van de nieuwe muziek en persoonlijke vriend van Louis Andriessen.

Lees hier de toelichting bij het concert, inclusief alle (oud-Hollandse) liedteksten, geschreven door Elmer Schönberger.

 

​Dit concert is onderdeel van de serie De Stijl. Wil je na het genieten van het concert meer weten over de kunststroming? Op vertoon van het concertkaartje ontvang je € 2,50 korting op een bezoek aan de tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk in het Centraal Museum. De korting geldt niet i.cm. met andere kortingsacties. 

Ook interessant

zo 31 mrt 2019

Toonkunstkoor Utrecht

Schuberts Vijfde Mis & Puccini’s Messa di Gloria

di 26 feb 2019

Anna Fedorova & Friends: Piazzolla

Tango-concert met bandoneonist Marcelo Nisinman

vr 19 apr 2019

Wibi Soerjadi

Fabelachtig pianoconcert

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord