talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Sander Heijne
Rodrigo Fernandez
Vera Vrijmoeth
Kees Cools
Senna Maatoug
Joost Schmets

Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

De macht van de aandeelhouder

Met Sander Heijne, Senna Maatoug en Kees Cools

Geweest

Kunnen onze bedrijven zich nog richten op duurzaamheid en de lange termijn?

De voormalig Unilever-CEO Paul Polman stond erom bekend te zeggen: je kan als bedrijf niet succesvol zijn in een wereld die faalt. Óf we zullen met elkaar duurzamer en socialer worden, óf we gaan met elkaar ten onder. Een tussenweg bestaat niet.

Maar daar dachten de aandeelhouders van Unilever anders over. Polman zijn ambities waren mooi, maar te duur. Daarmee zat hij de winst op de korte termijn in de weg. Dus werd hij gedwongen zijn idealen ergens anders waar te gaan maken.

Onderzoekers van SOMO zijn, in opdracht van FNV, bezig met een grootschalig onderzoek waaruit nu al blijkt dat Unilever geen uitzondering is. Sinds het begin van deze eeuw hebben aandeelhouders in Nederland een steeds grotere positie gekregen. In plaats van investeringen in duurzaamheid of werknemers vloeit veel geld terug naar de aandeelhouder. En dat is een probleem: klimaatverandering vereist dat we de economie en onze bedrijven grondig verbouwen. Maar dat kost wel wat.

Op 16 juni a.a. gaan we in een avondvullend programma naar aanleiding van dit onderzoek in gesprek over de macht van de aandeelhouder en de vraag: kunnen onze bedrijven zich nog richten op duurzaamheid en de lange termijn?

Journalist Sander Heijne houdt een inleiding over wat er goed en fout gaat in ons denken over de economie. Onderzoekers Rodrigo Fernandez (SOMO) en Vera Vrijmoeth (FNV) lichten de resultaten van het onderzoek toe. En hoogleraar Kees Cools, Tweede Kamerlid voor GroenLinks Senna Maatoug en woordvoerder van de Vereniging van Effectenbezitters en maker van de podcast ‘Geld voor Gevorderden’ Joost Schmets gaan in een panel in gesprek over oplossingen. Tussendoor is er natuurlijk ruimte voor júllie vragen. De moderatie is deze avond in handen van Frederique de Jong (Follow the Money).

Dit programma komt tot stand in samenwerking met FNV.