talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
K.F. Hein Foyer
Attend
Facebook-event

De Duiders | Klimaatactivisme 2.0

Wetenschappers over het nieuws van de dag

Geweest

Kijk de livestream hierboven terug. Wil je meer Kennis & Debatprogramma's bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.


 

In Londen gooiden jonge activisten tomatensoep op het beschermglas voor de Zonnebloemen van Vincent van Gogh. In Den Haag werd de glazen deklaag van het Meisje met de parel besmeurd en in de talkshow Jinek lijmde klimaatactivist Jelle de Graaf zich vast aan tafel. De gemene deler? Maximale aandacht voor de grootste bedreiging van onze manier van leven: de klimaatcrisis. De tactiek van deze klimaatactivisten verschuift. Voorstanders juichen dat dit slechts het begin is: voor grote veranderingen is geweldloos verzet niet voldoende. Tegenstanders veroordelen de daden en spreken zelfs van klimaathooliganisme.

Hoe ver kun je als klimaatactivist gaan om een punt te maken? En in hoeverre zijn radicale daden van klimaatverzet en alarmisme effectief? Tijdens deze editie van De Duiders bespreken we de wetenschap achter burgerlijke ongehoorzaamheid en activisme.

De Duiders
Heb je behoefte aan scherpe duiding van de actualiteit? Elke maand geeft een wetenschapper tekst en uitleg bij de dagelijkse stroom aan nieuwsberichten. Over de stand van het onderzoek en hoe de wetenschap zich verhoudt tot de politieke en maatschappelijke realiteit. Hoe volledig is de berichtgeving eigenlijk? Het onderwerp van het interview is net zo onvoorspelbaar als het nieuws.

De Duiders is een programma van Podium (Hogeschool Utrecht), Studium Generale (Universiteit Utrecht) en TivoliVredenburg.

Foto door Ehimetalor Akhere Unuabona via Unsplash.

Zie ook

Science Café: Datahonger

Wordt Nederland veiliger als de overheid meer over ons weet?