Talks, colleges, festivals en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
K.F. Hein Foyer
Attend
Facebook-event

De Duiders | Hoe werkt je biologische klok?

Chronobioloog Marijke Gordijn over het effect van de wintertijd

Geweest

 
Kijk de livestream hierboven terug. Wil je meer Kennis & Debatprogramma's bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.


 
Ben je een ochtend- of een avondmens? Is een nachtje doorhalen voor jou geen probleem of heb je daar minstens drie dagen last van? En kom je makkelijk in slaap of kost inslapen jou altijd veel moeite?

In ons dagelijks leven speelt onze biologische klok een grote rol. Deze inwendige klok heeft niet alleen invloed op ons waak-slaapritme, maar ook op onze spijsvertering, bloeddruk, ons immuunsysteem en onze emoties. Hoe werkt dit precies? En hoe kunnen we onze klok zo optimaal mogelijk laten tikken?

Op 28 oktober - drie dagen voor de overgang van zomer- naar wintertijd - spreken we chronobioloog Marijke Gordijn (Rijksuniversiteit Groningen / Chrono@Work). Kunnen we de maatschappij beter inrichten op onze biologische ritmes? En: moeten we afstappen van zomer- en wintertijd?

Over de Duiders
Heb jij ook zo’n behoefte aan goede duiding van de actualiteit? Kom dan naar De Duiders. Iedere maand geeft een wetenschapper tekst en uitleg bij de stroom aan nieuwsberichten die ons iedere dag bereikt. Wat is de stand van het onderzoek? Hoe verhoudt de wetenschap zich tot de politieke en maatschappelijke realiteit? En hoe volledig is de berichtgeving eigenlijk? Natuurlijk is er ook ruimte voor jouw vragen. Het onderwerp van het interview? Net zo onvoorspelbaar als het nieuws.

De Duiders is een programma van TivoliVredenburg en Studium Generale van de Universiteit Utrecht.

Foto door Kinga Cichewicz via Unsplash