Talks, colleges, festivals en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
K.F. Hein Foyer
Attend
Facebook-event

De Duiders | Een nieuwe kijk op vluchtelingen

Wat leert de opvang van Oekraïners ons over ons asielbeleid?

Geweest

 
Kijk de livestream hierboven terug. Wil je meer Kennis & Debatprogramma's bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.


 
De oorlog in Oekraïne bracht een groep vluchtelingen in beweging die ook in Nederland wordt opgevangen. Mensen stellen hun huis open voor slaapplaatsen, gemeentes begeleiden vluchtelingen met hun tijdelijke leven hier, en bedrijven krijgen de opdracht voor banen te zorgen. Lang niet alles gaat vanzelf: de komst van Oekraïners plaatst ons voor vertrouwde vraagstukken. Hoe kun je vluchtelingen het beste opvangen? Wie mag welke status krijgen? En wat zijn de plannen op de lange termijn?

Naast de overweldigende steun van Nederlanders aan Oekraïners viel iets anders op: het verschil in enthousiasme waarmee Oekraïense vluchtelingen en die uit andere oorlogsgebieden zoals Syrië, Afghanistan en Jemen werden onthaald. Van onderdak tot werkvergunningen, ineens bleek er van alles mogelijk. Hoog tijd om de vluchtelingenpolitiek kritisch onder de loep te nemen. Wie of wat bepaalt ons asielbeleid? Hoe balanceer je tussen het beschermen van vluchtelingen en het beheersen van migratie? En hoe eerlijk is de huidige asielprocedure eigenlijk?

Op 10 mei gaan we hierover in gesprek met dr. Karin Geuijen (UU), specialist in migratiebeleid en als docent en onderzoeker verbonden aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO). Samen met haar onderzoeken we de gaten in ons beleid en kijken we naar hoe het beter én eerlijker kan.

De Duiders
Heb jij ook behoefte aan scherpe duiding van de actualiteit? In De Duiders geeft elke maand een wetenschapper tekst en uitleg bij de stroom aan nieuwsberichten die ons dagelijks bereikt. Wat is de stand van het onderzoek? Hoe verhoudt de wetenschap zich tot de politieke en maatschappelijke realiteit? En hoe volledig is de berichtgeving eigenlijk?

Dit programma is gratis toegankelijk. Aanmelden is niet nodig. De Duiders is een programma van TivoliVredenburg en Studium Generale van de Universiteit Utrecht.

Photo by Ricardo Gomez Angel on Unsplash