donderdag 7 oktober 2021

De Duiders | Ongelijkheid op de woningmarkt

Sociaal geograaf Wouter van Gent over de wooncrisis

Talks, colleges, festivals en meer

Ons kennis & debatprogramma

19:30
zaal open
20:15
aanvang
21:15
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

locatie
Studio TivoliVredenburg, K.F. Hein Foyer
donderdag 7 oktober 2021

De Duiders | Ongelijkheid op de woningmarkt

Sociaal geograaf Wouter van Gent over de wooncrisis

Coronatoegangsbewijs en ID
Om dit programma te bezoeken heb je behalve een ticket ook een coronatoegangsbewijs nodig, in de vorm van een QR-code. Ook vragen we naar je legitimatiebewijs. Informatie hierover vind je op deze pagina.

Hoge woontorens met luxe appartementen, chique delicatessenwinkels en dure auto’s in de straat. Nederlandse steden veranderen in rap tempo in enclaves voor de rijken. In de Rotterdamse Tweebosbuurt worden sociale huurwoningen gesloopt om plaats te maken voor vrije sector huur. En Utrecht bouwt nieuwe huizen bij het station en de Merwedekanaalzone, maar wie kunnen die betalen?

De kloof tussen de winnaars en de verliezers op de woningmarkt wordt steeds groter. Hoe komt dit? En wat kunnen we er aan doen? In deze eerste editie van De Duiders bespreken we met sociaal geograaf dr. Wouter van Gent (Universiteit van Amsterdam) de oorzaken van de wooncrisis, de gevolgen van gentrificatie, en hoe je met goed beleid de groeiende ongelijkheid kan aanpakken. Hoe blijft de stad een plek voor mensen met een grote én een kleine portemonnee?

De Duiders
Heb jij ook zo’n behoefte aan goede duiding van de actualiteit? Kom dan naar De Duiders. Iedere maand geeft een wetenschapper tekst en uitleg bij de stroom aan nieuwsberichten die ons iedere dag bereikt. Wat is de stand van het onderzoek? Hoe verhoudt de wetenschap zich tot de politieke en maatschappelijke realiteit? En hoe volledig is de berichtgeving eigenlijk? Natuurlijk is er ook ruimte voor jouw vragen. Het onderwerp van het interview? Net zo onvoorspelbaar als het nieuws.

De Duiders is een programma van TivoliVredenburg en Studium Generale van de Universiteit Utrecht.