Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

De Dag van de Nationaliteit

Zonder papieren kom je nergens

Geweest

Je beseft je vast niet hoeveel je aan je nationaliteit te danken hebt. Het Nederlanderschap geeft je toegang tot werk, trouwen en een sociaal vangnet als het een keer wat minder goed gaat. Met je paspoort kun je de hele wereld over reizen zonder gedoe. Voor jou is je nationaliteit vanzelfsprekend. Maar wat betekent het voor iemand om geen nationaliteit te hebben?

Dit geldt voor een steeds grotere groep mensen in Nederland. Mensen worden staatloos geboren omdat ze behoren tot een minderheidsgroep die het land van herkomst liever kwijt is. Ook kunnen mensen hun nationaliteit verliezen door gebrekkige wetgeving of door het uiteenvallen van staten. Mensen komen hier op de vlucht voor oorlog en uitbuiting. Maar het gaat ook om kinderen die hier geboren zijn. Bekende voorbeelden van staatlozen zijn Palestijnen, Rohingya en Roma. Door ons bureaucratisch systeem vallen ze ook in Nederland tussen wal en schip.

Vooral voor staatlozen zonder verblijfsvergunning is de situatie in Nederland uiterst problematisch. Zij mogen geen bankrekening openen, kunnen geen verzekering afsluiten en kunnen niet werken. Iedereen weet: ze kunnen geen kant op. Maar toch moeten ze weg. En ze zouden zich maar wat graag nuttig maken in dit land.

Tijdens de Dag van de Nationaliteit staan we stil bij wat nationaliteit betekent, en wat het betekent om geen nationaliteit te hebben. Dit doen we tijdens een avond vol verhalen, muziek en fotografie. Het is de ideale kans om in contact te komen met staatlozen en te luisteren naar de verhalen van een onzichtbare groep mensen in Nederland.

Fotografe Anoek Steketee (NL) vertelt over haar serie State of Being.
Een aantal staatlozen vertellen hun verhaal: hoe ziet hun leven eruit?
Er is spoken word van Yass Lines en poëzie van Randa Awad.
De presentatie is in handen van Danny Ghosen.
Live muziek wordt verzorgd door het orkest Brandt en Amer Shamati.

Houdt het Facebook event in de gaten voor meer updates over het programma. Toegang is gratis, maar het reserveren van een ticket is verplicht.

---
De Dag van de Nationaliteit is een samenwerking tussen Fotodok, Kompass, ASKV en Prospektor en wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Gemeente Utrecht, Stichting Dialoog, WijDoenMee, de Hella Stichting en Projecten in Nederland

Foto: Anouk Steketee.