menu zoeken
Naar agenda
vrijdag 8 december 2017

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

De Beethoven Kwartetten deel 4

26,-
uitvoerenden

Quatuor Danel

programma

Beethoven Strijkkwartet op. 74 ‘Harfen Quartett’
Beethoven Strijkkwartet op. 95 en op. 127

aanvang
20:00
Rang 1
€ 36,-
€ 25,-
Rang 2
€ 30,-
€ 25,-
Rang 3
€ 26,-
€ 25,-

Deze prijzen zijn inclusief servicekosten.

locatie
Ludwig van Beethoven Zat weer eens in de put vanwege geldzorgen, een onbeantwoorde liefde en opkomende doofheid, en had zodoende voldoende inspiratie voor zijn strijkkwartet opus 95
O, het leven kan zo mooi zijn, maar voor mij is het voor eeuwig bedorven.

Een strijkkwartet met de zeggingskracht van een symfonie
Met zijn Strijkkwartet opus 74 brak Beethoven met zijn gewoonte in kwartetten in setjes van drie of zes te schrijven. Voor een componist met een hoofd dat permanent overliep van de ideeën geen eenvoudige opgave, en dus gaf Beethoven bij wijze van compensatie zijn ‘Harfen Quartett’ de omvang en zeggingskracht van een complete symfonie. De bijnaam dankt het aan de felle tokkelgeluiden (pizzicati) in het allegro, dat doet denken aan een harpist die zich niet wil laten ondersneeuwen door zijn medespelers.

Een kwartet voor ‘connaisseurs’
Bijna elk strijkkwartet van Beethoven heeft een bijpassende anekdote. De componist was buitengewoon ingenomen met zijn strijkkwartet in f (opus 95). Hij had er maar liefst zes jaar aan gewerkt en gaf het daarom misschien de toevoeging ‘Quartetto Serioso’ mee. Hij sloot niet helemaal uit dat verwende of luie luisteraars de kwaliteiten van het werk niet direct zouden opmerken. Vandaar dat hij een vriend schreef: ‘Het kwartet is geschreven voor een kleine kring van connaisseurs en zal nooit in het openbaar worden uitgevoerd.’ Gelukkig denkt het Quatuor Danel daar anders over. Het is het kortste en misschien wel meest ‘geconcentreerde’ strijkkwartet dat Beethoven schreef. Het concert wordt in stijl afgesloten met het strijkkwartet opus 127, dat wordt gekenmerkt door een bezonken, krachtige melancholie in de eerste drie delen en een vrolijke finale. 

Wellicht vind je ook interessant

zo 26 mei 2019

Maria Milstein & Natalia Milstein

Ravel, Mendelssohn & Beethoven

wo 15 mei 2019

Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Shunske Sato

Café Zimmermann

zo 12 mei 2019

Nederlands Blazers Ensemble

Bach & Soefi

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord