vrijdag 21 september 2018

De avond van de roman

Over de kracht van fictie

geweest
19:00
aanvang

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Alejandro Zambra
Lisa Halliday
Leni Zumas
Ciler Ilhan
Fatma Aydemir
Eric Vuillard
Stephan Sanders
Marja Pruis e.a.

locatie
vrijdag 21 september 2018

De avond van de roman

Over de kracht van fictie

geweest

Dit programma is onderdeel van het International Literature Festival Utrecht / www.ilfu.nl

In tijden van fake news, Twitter, Facebookberichten en ultrakorte flarden van het wereldnieuws op je smartphone grijpen we vanavond naar de roman. Waarom stond It can’t happen here van Sinclair Lewis, een roman uit 1935, na de verkiezing van Donald Trump plots weer volop in de schijnwerpers? Is het toeval dat Margaret Atwoods Handmaid’s Tale ruim dertig jaar na publicatie opnieuw in de bestsellerslijstjes opduikt, net nu een nieuwe generatie feministen in verzet komt tegen de giftige mannelijkheid? En wat zegt het dat Black Lives Matter-activisten voor inspiratie te rade gaan bij The Fire Next Time van James Baldwin? Tevens vanavond een eerbetoon aan de dit jaar overleden romanschrijver Philip Roth en een programma over de romans van Elena Ferrante.

Een reis om de wereld in romans, in vier zalen, met diverse hedendaagse romanschrijvers afkomstig uit verschillende delen van de wereld, én lezingen over klassiekers die ook vandaag de dag nog steeds actueel zijn. Romans die niet zomaar tijdloze waarheden onthullen, maar verrassend relevante inzichten bieden voor de wereld waarin we nú leven.

Internationale schrijvers
Nationale en internationale (roman) schrijvers die vanavond het podium bestijgen zijn onder meer: Lisa Halliday (USA), Alejandro Zambra (Chili), Leni Zumas (USA), Ciler Ilhan (Turkije), Fatma Aydemir (Duitsland), Eric Vuillard (Frankrijk). And more to come.

Klassiekers over feminisme en racisme
De Groene Amsterdammer presenteert twee panelgesprekken onder leiding van journalist en romanschrijver Joost de Vries over (hedendaagse) klassiekers die ons iets over het heden leren. Eén panel gaat over feminisme, met Marja Pruis over The first stone van Helen Garner en Niña Weijers over De Beauvoirs Le deuxième sexe. In een tweede panel over racisme bespreekt Stephan Sanders Baldwins The first next time en Lotfi El Hamidi Moussa of de dood van een Arabier van Kamel Daoud.

Philip Roth Tribute
Eerder dit jaar overleed een van de reuzen van de internationale romankunst: Philip Roth (1933-2018). Tijdens de Avond van de Roman brengt het ILFU een eerbetoon aan de schrijver van titels als I Married a Communist en The plot against America. Diverse sprekers belichten Roths rijke oeuvre en we vertonen fragmenten uit het gesprek dat Michaël Zeeman als één van de weinige journalisten ter wereld met de schrijver mocht voeren. Met onder meer Ronald Giphart, een onvoorwaardelijk liefhebber van Roths oeuvre: “Ieder boek dat ik van hem heb gelezen weet mij binnen een halve alinea bij de kladden te grijpen. Roth is geen mooischrijver of lezersvlijer, maar een schrijver wiens personages, scènes en gebeurtenissen altijd tot nadenken stemmen en mijn wereld schokken. Philip Roth is de grootste literaire aardbeving die ik ken.” Tevens te gast: documentairemaker Saskia van Schaik die Roth in 2001 ontmoette toen ze de schrijver samen met Michaël Zeeman opzocht in zijn huis in Connecticut, New England.

De wereld van Elena Ferrante
Zelden werd een boek zo’n literaire sensatie als De geniale vriendin, het eerste deel van de Napels-trilogie van Elena Ferrante. En dan ook nog eens zonder media-optredens, campagnes of interviews met de auteur, want Elena Ferrante is het pseudoniem van een schrijver die anoniem wenst te blijven. De afgelopen jaren zijn er diverse speculaties geweest over de ware identiteit van de Italiaanse schrijfster, maar nimmer heeft iemand het schrijverschap van Ferrante opgeëist. Tijdens De Avond van de Roman spreken diverse bewonderaars over Ferrantes romans en we laten fragmenten zien uit documentaires over de schrijfster. Liddie Austin voert een gesprek met Joyce Roodnat, Cultureel commentator van NRC Handelsblad, en Marja Pruis, romanschrijver en journalist bij De Groene Amsterdammer.

Start Boekenweek voor Jongeren
Vanavond wordt ook de Prijs Beste Boek voor Jongeren uitgereikt in het kader van de Boekenweek voor Jongeren die vandaag start. Genomineerd voor de prijs zijn: Arjan van Veelen, Alex Boogers, Henk van Straten, Roelof ten Napel en Nhung Dam. Het geschenkboekje 3PAK dat bij de boekenweek hoort is dit jaar geschreven door Nhung Dam, Tim Hofman en Raoul de Jong, die ook zullen optreden.