Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden

Het Collectief
Gregor Mayrhofer dirigent
Lucile Richardot alt
Yves Saelens tenor

Programma

Gustav Mahler/Reinbert de Leeuw
Das Lied von der Erde

Locatie
Grote Zaal

Het Collectief: Das Lied von der Erde

Bewerking door Reinbert de Leeuw

Geweest

Muziek en woord versmelten zich tot een ontroerende ervaring van eeuwigheid in Das Lied von der Erde van Mahler. De Nederlandse componist en dirigent Reinbert de Leeuw maakte een intieme bewerking van Mahlers zwanenzang, waarmee hij samen met Het Collectief op tournee zou gaan. Dit mocht niet zo zijn: De Leeuw overleed in 2020. Als ode brengt Het Collectief deze uitvoering naar Utrecht.

 

Reinbert de Leeuw en Mahler
Naarmate Reinbert de Leeuw ouder werd ‘bekeerde’ hij zich steeds meer tot de onomstreden monumenten van de klassieke muziek. Denk aan zijn ‘coming out’ voor Bachs Matthäus-Passion en zijn liefde voor Mahler. Wie weet waar hij zou zijn uitgekomen als hij nog twintig jaar zou hebben geleefd. Maar aan Mahler kon De Leeuw domweg niet ontsnappen. Sterker nog, als je naar eigen zeggen ‘geobsedeerd’ bent door de muziek van rond 1900, dan kom je vanzelf uit bij Gustav Mahler.

Reinberts bewerking van Das Lied von der Erde
Reinbert de Leeuw die een lichtvoetige symfonie als Mahlers Vierde dirigeert met engeltjes en spelende kinderen is moeilijk voor te stellen, maar anders ligt dat bij Das Lied von der Erde en dan vooral het laatste lied, Der Abschied, waarin muziek en woord versmelten tot een ontzagwekkende ervaring van eeuwigheid.

Hij maakte een prachtige, intieme bewerking van Mahlers zwanenzang. Hij sprak er in de maanden voor zijn dood met de grootst mogelijke bewondering over, alsof hij aanvoelde dat het ook zijn eigen zwanenzang zou worden. Het zou zijn laatste grote project worden maar een tournee met Het Collectief zat er niet meer in, de dood haalde hem in.

Hoe kunnen we Reinbert de Leeuw, die in ruim veertig jaar Muziekcentrum Vredenburg en TivoliVredenburg vrijwel geen seizoen ontbrak, beter eren dan met een uitvoering van zijn bewerking van Mahlers Das Lied von der Erde?

Allesomvattend
Het laatste woord is voor Reinbert de Leeuw: ‘Das Lied von der Erde is muziek uit de buitencategorie. Het gaat over alles in het leven: de jeugd, schoonheid, dronkenschap, alles zit erin. En dan opeens kom je bij de essentie terecht, en dat gaat toch over het afscheid. Dat is zo allesomvattend. Op het eind hoor je alleen nog de fluiten en de strijkers, en een stem die alleen maar zingt ‘Ewig, Ewig…’. Daar mag je niet aan komen.’

Lees hier de toelichting bij het concert, inclusief de liedteksten, geschreven door Thea Derks.

In een artikel op de site Klassiek van nu gaat Thea Derks dieper in op de wondere wereld achter Mahlers Das Lied von der Erde (een 'onbedoelde zwanenzang'), en het bijzondere project van Het Collectief en Reinbert de Leeuw. Lees het artikel hier.