Livestream: Dancing Strings Festival

Negar Bouban, Mohamed Ahaddaf, Abid Bahri Kwartet en Kamal Hors Kwintet

Geweest

 
Kijk de livestream hierboven terug. Wil je meer concertregistraties bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.


 
Tijdens het Dancing Strings Festival staat de luit ‘ud centraal. De ‘ud is een fretloze korthalsluit met vijf dubbele snaren, een enkele bassnaar en een peervormige klankkast, die naar verluid al ruim 2500 jaar bestaat. Dancing Strings Festival presenteert tijdens zijn eerste editie de ‘ud als een modern muziekinstrument, een instrument dat openstaat voor nieuwe invloeden en experimenten met andere kunstdisciplines. Het cliché van de ‘ud als slechts een Arabisch instrument is niet meer van deze tijd. In Dancing Strings Festival laten hedendaagse luitspelers, vrouwen én mannen, uit binnen- en buitenland zien hoe een muzikale traditie zich ontwikkelt tot een moderne stroming met spannende composities. Vier verschillende solisten en ensembles zijn te horen: Negar Bouban uit Iran, Mohamed Ahaddaf uit Nederland, Abid Bahri Kwartet (Luthomania – België) en het Kamal Hors Kwintet uit Nederland. Aan het eind van de avond spelen alle musici gezamenlijk een speciaal door Hors gecomponeerd muziekstuk met ruimte voor improvisatie (‘taksim’) voor alle luitsolisten.

Het Dancing Strings Festival geeft een prachtig rijk beeld van de verschillende technieken van het bespelen van de luit in diverse culturen en de wijze waarop elke artistieke stroming de taksim benadert.

Negar Bouban komt speciaal voor het festival uit Iran. Zij bekwaamde zich in het ‘udspel onder leiding van de beroemde Iraanse meester Mansour Nariman. Sinds 1994 werkt zij samen met verschillende ensembles in Perzische klassieke muziek. Bouban verstaat op indrukwekkende wijze de kunst van improvisatie, zowel op de traditionele manier in het dastgah-concept als bij vrije improvisatie op thema’s in verschillende modi.

Mohamed Ahaddaf is een getalenteerde ud-speler, componist en musicus uit Marokko, die stevig geworteld is in de Andalusische cultuur. Hij studeerde aan het conservatorium van Tetouan en had les van grootmeester Mohamed Ramat. Na zijn komst in Nederland besloot hij zijn kennis breder in te zetten. Inmiddels is hij een gerespecteerd musicus die zich heeft ontwikkeld in de jazz en Arabische muziek. Hij gaat zeer inventief om met zijn instrument: zo liet hij een zevensnarige ‘ud bouwen met een extra hoge snaar op B.

Abid Bahri is leider en medeoprichter van Luthomania Kwartet in België. Hij is een Brusselse autodidact van Marokkaanse afkomst, die schittert als componist en als solist op ‘ud en guembri. Hij omringt zich met medespelers uit België, Marokko en zelfs China. Voor dit concert wisselt hij de betoverende sonoriteit van zijn instrumenten af met die van cello en pipa. Naast Bahri bestaat het ensemble uit Aurélia Boven op cello, Hua Xia op pipa (Chinese luit) en percussionist Ahmed Khaili op def, udu en derbuka.

Kamal Hors bespeelt de ‘ud op betoverende wijze. Hij gaat in zijn muziek op zoek naar nieuwe manieren van musiceren en componeren. Dit resulteerde al in vele samenwerkingen met andere disciplines. Van theater tot dans experimenteerde Hors met Arabische muziek in vorm en inhoud. Hij was artistiek leider van verschillende muziek- en theaterprojecten zoals Rozennacht, Cantigas y Poesia Andalus, De Toren van Mezquita en Zayna. Als muzikant en componist maakt hij deel uit van Kwartet Nafas in Zwitserland en Ensemble Windstreken waarmee hij drie cd’s uitbracht: Nouzha, Mondo Renovavit en Folies. Kamal Hors Kwintet bestaat naast componist Hors op ‘ud uit Michiel Hollanders op gitaar en lauta (Griekse luit), Pieter de Mast op fluiten en altsaxofoon, Sebastiaan van Delft op piano, Sandip Bhattacharya op tabla (percussie).