woensdag 13 oktober 2021

Cultuur met een luchtje

Over Shell, macht en greenwashing in de culturele sector

afgelast
Talks, colleges, festivals en meer

Ons kennis & debatprogramma

19:00
zaal open
20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

programma

Dr. Gertjan Plets
Marin Kuijt

locatie
woensdag 13 oktober 2021

Cultuur met een luchtje

Over Shell, macht en greenwashing in de culturele sector

afgelast

Coronatoegangsbewijs en ID
Om dit programma te bezoeken heb je behalve een ticket ook een coronatoegangsbewijs nodig, in de vorm van een QR-code. Ook vragen we naar je legitimatiebewijs. Informatie hierover vind je op deze pagina.

De Nederlandse olie- en gaswinning zijn in toenemende mate controversieel, niet in de laatste plaats door klimaatverandering en de aardbevingsproblematiek in Groningen. Maar wat voor rol speelt de fossiele industrie in de culturele sector in Nederland?

Recent gepubliceerd onderzoek door onderzoekers van de Universiteit Utrecht toont het belang en de invloed van bedrijven, zoals Shell en de NAM, in de culturele sector in Nederland. Zij onderzochten die invloed aan de hand van drie musea die de voorbije decennia geld hebben ontvangen van de Nederlandse olie- en gasindustrie: het Nederlands Openluchtmuseum, het Drents Museum en Rijksmuseum Boerhaave.

Deze groeiende financiële invloed van private en industriële spelers in de publieke sector is sterk gegroeid de laatste twee decennia. Wat is de invloed van de liberale aanpak onder Rutte met weinig staatsinmenging op de productie en consumptie van cultuur, kunst en erfgoed in Nederland? Dr. Gertjan Plets en Marin Kuijt bespreken de resultaten van hun onderzoek, gevolgd door een debat met experts uit het Nederlandse museumveld, fossiele industrie en politiek.

Deelname is gratis; wel vragen we je een gratis ticket te reserveren via de ticketbutton.

Dit programma komt tot stand in samenwerking met de Universiteit Utrecht.

Foto: Wim de Knegt via Flickr.