Bekijk het klassieke seizoen

AVROTROS Vrijdagconcert
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Adès The Exterminating Angel Symphony
Britten Vioolconcert
Moessorgski/Ravel Schilderijen van een tentoonstelling

Uitvoerenden

Rotterdams Philharmonisch Orkest
Finnegan Downie Dear dirigent
Clara-Jumi Kang viool

Locatie
Grote Zaal
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Bekijk andere kortingsmogelijkheden, zoals de CJP-pas en U-Pas, hier.

Ben je 29 jaar of jonger?

Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Rotterdams Philharmonisch Orkest - Britten & Moessorgski

AVROTROS Vrijdagconcert

Geweest

AVROTROS Programmaboekje 231014

De jonge Engelse dirigent Finnegan Downie Dear leidt het Rotterdams Philharmonisch Orkest in muziek van Moesorgski en zijn leermeester Adès. Maar ook begeleiden ze Clara-Jumi Kang in het Vioolconcert van Britten.

Benjamin Britten is de verpersoonlijking van het Britse twintigste-eeuwse componeren. Veelzijdig, gedistingeerd en altijd uiterst smaakvol. In zijn Vioolconcert heeft Britten alle zielenkracht van muziek samengebald. De Duits-Koreaanse violist Clara-Jumi Kang buigt zich over het iconische concerto. Het Rotterdams Philharmonisch besluit met de beeldenrijkdom van Moessorgski’s meesterwerk Schilderijen van een tentoonstelling.

Clara-Jumi Kang speelt Brittens Vioolconcert

De Duits-Koreaanse violist Clara-Jumi Kang speelt één van de iconen uit het vioolrepertoire van de 20e eeuw: het Vioolconcert van Benjamin Britten. Een werk uit 1939, geschreven tussen oorlog en liefde. Overtuigd pacifist ontvluchtte Britten de oorlogsdreiging in Europa en vertrok naar Amerika. Zijn vriend Peter Pears ging mee en juist in die tijd groeide hun vriendschap uit tot een levenslange innige relatie. Twee uitersten in deze muziek, gedreven door dramatiek en lyriek.

Finnegan Downie Dear dirigeert de Schilderijententoonstelling van Moesorgski/Ravel

Het concert staat onder leiding van de jonge Engelse dirigent Finnegan Downie Dear. Hij verraste de muziekwereld toen hij in 2020, midden in coronatijd, de International Mahler Competition van de Bamberger Symphoniker glansrijk won. Hij leidt het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Schilderijen van een tentoonstelling van Moesorgski, geïnspireerd door de kunst van zijn vriend, de schilder Viktor Hartmann. De pianonoten van Moesorgski vormden op hun beurt de inspiratie voor Ravel, die er met zijn kleurrijke orkestratie een onsterfelijk werk van maakte. Enige tijd was Downie Dear assistent van componist-dirigent Adès. Hij opent het concert dan ook met de symfonische impressie die Adès van zijn opera The Exterminating Angel maakte.

Prelude is de opmaat naar het AVROTROS Vrijdagconcert. Presentator Leonard Evers vertelt je in deze podcast iedere week meer over de bijzondere stukken die gaan klinken. Prelude is vanaf de zaterdag voor het concert te beluisteren. Luister hier naar de podcast.